Nosečnost je pogosto idealizirana, vendar so izkušnje žensk nemalokrat precej drugačne od te podobe. Čeprav gre po eni strani za zelo lepo obdobje v življenju, pa je obenem to tudi čas, ko hormoni podivjajo. Tako lahko doživljate precej nihanj razpoloženja, zelo običajna pa je tudi zaskrbljenost glede tega, kaj bo prinesla prihodnost. S tem ni seveda nič narobe, zato so občutki krivde odveč.


Nosečnica

Obenem pa je razumljivo tudi, da vas lahko v tem obdobju določena vprašanja in pripombe zelo hitro vznemirijo, čeprav se zavedate, da niso bila nujno slabonamerna. Se prepoznate v spodnjem seznamu izjav in vprašanj, ki jih večina nosečnic ne prenaša najbolje? Delite jih s svojimi znanci in se tako že vnaprej zavarujte pred slabo voljo!

Komentiranje velikosti vašega trebuha/telesnih sprememb

Nosečnice običajno niso najbolj vesele pripomb o tem, kako malo so se zredile. Čeprav bi moral biti v osnovi to kompliment, pa v tej opazki pogosto zaznajo kritiko. Pride lahko celo do tega, da se začnejo spraševati, ali se njihov otrok zares razvija v skladu s smernicami. Pretirana zaskrbljenost pa med nosečnostjo zagotovo ni nekaj pozitivnega. Po drugi strani so lahko zelo neprijetne tudi opazke glede tega, kako zelo se je nosečnica zredila. Ženske se dobro zavedajo vseh telesnih sprememb v tem obdobju, zato ni potrebe, da bi jih drugi na to vseskozi opozarjali – še posebej če gre za ljudi, ki vam niso posebej blizu.

»Ali je bil otrok načrtovan?«

Vprašanja glede tega, ali je bila nosečnost načrtovana ali je šlo za »nesrečo«, so zagotovo nekaj, česar si ne smete privoščiti, ko se pogovarjate z nosečnico. Za večino žensk je to zelo grob poseg v zasebnost. Če zaidete na ta teren, tako ne smete biti presenečeni, če naletite na precej jezno reakcijo.


»Se lahko dotaknem tvojega trebuha?«

Vsekakor je bolje vprašati, kot pa to enostavno storiti. Vendar so nosečnice pogosto naveličane teh vprašanj oziroma se zaradi njih znajdejo v zadregi. Po eni strani nočejo biti nevljudne, vendar je obenem razumljivo, da nimajo želje, da bi se nekdo nenehno dotikal njihovega telesa. Ne smete namreč pozabiti, da je nosečnica še vedno samostojna oseba, ne le »ovoj« za otroka, zato morate spoštovati njeno telo. Če bo želela, da se dotaknete njenega trebuha, vam bo to zagotovo predlagala sama, zato je bolje, da ne silite vanjo.

»Bi raje punčko ali fantka?«

Ukvarjanje s tem, katerega spola bo otrok, je danes za večino staršev precej postransko vprašanje – vsaj upamo. Privilegiranje določenih spolov naj bi ostalo zakopano nekje daleč v preteklosti. Preusmerjanje pozornosti na to, katerega spola bo otrok, če seveda starši sami ne začnejo pogovora o tem, je lahko tako pogosto moteče.

»Ko sem bila jaz noseča …«

Izkušnje žensk, ki so že rodile, so sicer lahko pogosto dragocene. Vendar se na določeni točki vsaka ženska vsaj malce naveliča nenehnega poslušanja anekdot. Vsaka nosečnost oziroma izkušnja nosečnosti je specifična, zato pustite nosečnici, da »piše svojo zgodbo«.

»Tega morda ne bi smela jesti.«

Vsaka mama hoče najbolje za svojega otroka. Zelo majhna verjetnost obstaja, da danes ženska ne bi poznala osnovnih smernic, ki veljajo za zdravo nosečnost. Vtikanje v vsako stvar, ki jo da nosečnica v usta, tako ne bi smela biti vaša prioriteta.


»Naspi se zdaj, potem ne boš več spala.«

To je ena tistih fraz, ki jo nosečnice slišijo zelo pogosto. Skupaj s pripombo, naj uživa življenje, dokler lahko. Tudi če je opazka mišljena šaljivo, postane zelo hitro nadležna. Obenem pa je s temi besedami implicirano, da je otrok nekakšen vsiljivi tujek, ki bo življenje bodočih staršev predvsem otežil.

Opisovanje neprijetnih podrobnosti, povezanih s porodom

Vam ženske pogosto pripovedujejo, kako so trpele ob porodu? Brez obotavljanja jih zaustavite že ob prvem stavku. Ni vam treba poslušati grozljivih zgodbic, katerih glavni namen je, da vas prestrašijo. Spomnite se, da je vsaka izkušnja drugačna.

 »Nisi malce premlada/prestara za otroka?«

V kategorijo »prestopanja meje« vsekakor sodijo tudi vprašanja in pripombe, ki se navezujejo na starost nosečnice. Odločitev, kdaj imeti otroka oziroma ali ga sploh imeti, je povsem individualna. Nihče ni poklican, da sodi o tem, ali je vaša starost »primerna«.

»Še kar nisi rodila?«

Nestrpno pričakovanje popadkov je lahko za nosečnico precej naporno. Med že malce obupanim preizkušanjem raznih naravnih metod, ki naj bi sprožile porod, so verjetno zadnja stvar, ki jo želite slišati, pripombe o tem, ali se »vse skupaj že ne vleče predolgo«. Poskušajte ohraniti mirno kri in ne trošite energije po nepotrebnem. Že kmalu se boste z otrokom v naročju smejali tem »nosečniškim prigodam«.


VEČ VSEBIN: