Piki komarjev niso samo neprijetni, ampak lahko privedejo tudi do različnih bolezni. Običajno so dojenčki oziroma majhni otroci še posebej občutljivi na komarje pike. Predvsem v toplejših mesecih, ko je število komarjev močno povečano, je tako pomembno, da poskrbite za ustrezno zaščito najmlajših.


  1. Izberite primerna oblačila za otroka

Za najboljšo zaščito pred piki komarjev običajno poskrbijo ustrezna oblačila. S tem so mišljena oblačila, ki prekrijejo čim več kože. Obenem je seveda pomembno, da so oblačila zračna oziroma izdelana iz lahkih materialov, ki dobro prepuščajo zrak, sicer bo otroku prevroče. Poskrbite tudi za zaščito dojenčkove glavice. Pomembno pa je lahko tudi, kakšne barve so otrokova oblačila. Svetlejše barve naj bi namreč odbijale komarje, medtem ko jih temnejše privlačijo. 

  1. Uporabljajte učinkovit, obenem pa varen repelent

Pri otrocih, mlajših od 2 mesecev, se uporaba repelentov oziroma sredstev za zaščito pred komarji in drugimi insekti odsvetuje. Postopoma lahko sicer začnete z njihovo uporabo, vendar pazite, da boste izbrali repelent, ki ne bo predstavljal tveganja za otrokovo zdravje. Čeprav so sicer sredstva, ki vsebujejo kemikalijo, običajno poimenovano s kratico DEET, učinkovita pri odganjanju komarjev, niso najbolj varna izbira, saj lahko na dolgi rok povzročijo kar nekaj težav. Namesto tega raje poiščite čim bolj naraven repelent.

  1. Na okna namestite zaščitne mreže

Investicija v »komarnike« oziroma mreže za okna se vam ne splača le zaradi otroka, ampak tudi zaradi vas in drugih ljudi, ki bivajo v gospodinjstvu. Mreže namreč učinkovito preprečijo vdor komarjev v vaš dom, ne da bi pri tem ogrozile vaše ali otrokovo zdravje. Smiselno pa si je omisliti tudi zaščitne mreže za voziček. Tako bo dojenček zaščiten tudi zunaj, ne le znotraj stanovanja. 


  1. Pomagajte si z eteričnimi olji, ki odganjajo komarje

V določenih situacijah si lahko pri odganjanju komarjev pomagate tudi tako, da prostore odišavite z vonjavami, ki se jim komarji izogibajo. Pri tem so lahko zelo koristna eterična olja. Še posebej dobra izbira so na primer eterično olje limonine trave, sivke ali evkaliptusa.

  1. Prižgite sveče

Zvečer lahko v stanovanju ali na terasi za nekaj časa prižgete tudi sveče, ki odganjajo komarje. S tem ukrepom boste namreč še dodatno pripomogli k zaščiti svojega otroka. Namesto kemičnih substanc je namreč precej bolj varno kombinirati različne naravne metode, ki lahko poskrbijo za zelo dobre rezultate. Če pride kljub previdnosti do pikov, pa vam svetujemo, da prizadete predele čim prej namažete s hladilnim mazilom, saj si lahko dojenček sicer razpraska kožo in tako še poslabša stanje.

VEČ VSEBIN: