Novorojenčki se nam zdijo tako krhki in nemočni, vendar pa so v resnici sposobni marsičesa, le da v malo drugačni obliki, kot si to predstavljamo odrasli. Včasih imajo dojenčki celo sposobnosti, o katerih lahko odrasli le sanjamo.


V nadaljevanju vas čaka nabor nekaterih izmed najbolj zanimivih dejstev o dojenčkih. Za mnoga izmed njih številni ljudje še niso slišali. Kaj pa vi – koliko znanja  imate zares o dojenčkih? Če se želite prepričati, vsekakor berite dalje!

Novorojenček plava

Novorojenčki lahko plavajo

Novorojeni otroci so zmožni nekaterih osnovnih plavalnih gibov. Z brcanjem z nogami jim uspe ostati nad vodno gladino. Tako ni presenetljivo, da so plavalni tečaji za dojenčke vse bolj priljubljeni. Dojenčki lahko celo zadržijo dih pod vodo. Mogoče je torej govoriti o nekakšnem prvinskem instinktu, ki dojenčkom omogoča, da se znajdejo v vodi. Strokovnjaki menijo, da naj bi ta instinkt izginil pri približno 6 mesecih starosti, če otrokovih naravnih sposobnosti ne negujemo in razvijamo.

Dojenčki imajo izjemno močan oprijem

Verjetno je eden najbolj ganljivih trenutkov za starše tisti, ko se otrok prvič oprime njihovega prsta. Morda ste opazili, da je otrokov oprijem nenavadno močan. Menda naj bi bil celo tako močan, da bi se otrok še vedno oprijemal, tudi če bi ga poskušali dvigniti. Seveda tega nikakor ne preizkušajte doma. Čeprav je oprijem dojenčkov zelo močan, lahko tudi nenadoma popustijo, pa tudi sicer lahko takšni »eksperimenti« zelo hitro privedejo do hudih nesreč!


Otroški prstni odtisi zbledijo zelo hitro

Pogosto so prstni odtisi tisti, ki izdajo tatove. Kot verjetno veste, ima namreč vsak človek unikaten prstni odtis. Vendar pa bi imeli kriminalisti precej težavnejše delo, če bi bili otroci tisti, ki bi zagrešili večino zločinov. Otroški odtisi namreč izginejo precej hitreje kot prstni odtisi odraslih. Domneva se, da je to povezano z večjo količino maščobnih kislin na blazinicah prstov dojenčkov in majhnih otrok, zato so prstni odtisi manj trajni.

Nekateri novorojenčki se lahko plazijo

Običajno se kot starost, pri kateri se začnejo otroci plaziti, navaja približno 7–10 mesecev. Vendar so v resnici že novorojenčki sposobni nekakšne osnovne oblike plazenja, a le če imajo za to pravo motivacijo. Ta motivacija pa je seveda materina dojka oziroma lakota. Otroci sicer v tem primeru napredujejo zelo počasi, a mnogi se na koncu vendarle prebijejo do dojke. Gre za poseben fenomen, ki so ga z eksperimentom odkrili znanstveniki. Danes je na spletu na voljo tudi precej videoposnetkov, ki prikazujejo ta fenomen v praksi.

Novorojenčki lahko zelo dobro razumejo pse

Dojenčki se šele navajajo na človeško govorico, zato je toliko bolj zanimivo, kako dobro lahko razumejo pasjo. To so razkrili izsledki študije, ki se je ukvarjala z reakcijo šestmesečnih dojenčkov na posnetke pasjega laježa. Otrokom so zavrteli posnetke tako prijaznega kot zastrašujočega laježa, medtem ko so jim kazali slike veselih in jeznih psov. Ko so dojenčki zaslišali jezen lajež, so se takoj obrnili k sliki jeznega psa. Podobno pa se je zgodilo ob prijaznem laježu – v tem primeru so seveda pogledali fotografijo dobro razpoloženih psov. Čeprav so torej znali povezati pasji lajež z ustrezno fotografijo, pa niso znali tudi ustrezno reagirati. Tudi če je bil pes jezen, so se dojenčki še vedno pogosto smejali.

VEČ VSEBIN: