Poletje je čas stika z naravo in samim seboj. S poznavanjem osnovnih načel ajurvede lahko damo telesu, kar potrebuje, da se uravnoteži, prečisti in si napolni energetske akumulatorje, ki nam bodo dajali moč premagovati izzive, dosegati cilje in ohranjati dobro zdravje in počutje skozi vse leto.


ayurveda

Poleti je najbolj moteno delovanje ognjenega načela, sestavljenega iz elementa ogenj in voda. Že ime pove, da se v organizmu poveča notranji ogenj, povezan s presnovo. Poletje je zato zelo primeren čas za intenzivnejše prečiščenje telesa. Ker je ognjeno načelo vroče, ga tudi hladimo. Namesto preveč hladnih napitkov se ohladimo rajši s hladnim tušem, hladnim obkladkom čez čelo ali vrat ali pa s hladnim curkom preko žil na rokah. Na dopustu se ohladimo s plavanjem. V hladni vodi ostanimo dovolj dolgo, da se telo ohladi v globino in ne le na površju.

Dovolj hladu poleti lahko pomaga pregnati resne bolezni, ki se pojavljajo skozi vse leto. Motnja ognjenega načela, ki ni bilo pravočasno uravnoteženo, se pozimi pokaže na primer kot ponavljajoča vnetja kjerkoli v telesu in povišana telesna temperatura. Gripe, angine, migrene, celulit, kislina in čir v želodcu, težave s kožo, izpadanje las in slabovidnost so le nekatere tipične motnje ognjenega načela. V neravnotežju ognjenega načela postane telo ‘kislo’, kar je vir mikroorganizmov. To je povezano s slabim telesnim vonjem in zadahom iz ust. Psihične motnje ob neravnotežju ognjenega načela pa so jeza, agresija, nervoza, prepirljivost, sovraštvo, maščevalnost, zbadljiv govor, prekomerna kritičnost in ljubosumje.
Ohranjanje zdrave biokemije v telesu in uravnoteženje ognjenega načela pa olajša tudi sveže sadje in zelenjava, ki je poleti na voljo v obilici tudi v lastnih vrtovih, na tržnici pa so za te dobrine poleti najbolj ugodne cene.

Živila za uravnoteženje ognjenega načela

Ključ za uravnoteženje ognjenega načela so grenki, sladki in trpki okusi. (V predhodnih člankih smo si ogledali vzročno povezanost okusov, naravnih načel in naravnih elementov.) Bitter lemon, razredčen z vodo, je s svojo grenkobo zelo primerna pijača za vroč poletni čas. Izogibajmo se alkohola, ki še dodatno podžiga vročino v telesu, ter preobilici pikantnih okusov. Hrana naj bo s čim manj masla in maščob, ne pretežka in ne prevroča. Vroče juhe niso najbolj primerne opoldne v največji vročini, prav tako pa se tedaj izogibajmo prevelikih telesnih naporov in izpostavljanja soncu.
Sadje in zelenjavo pred uporabo temeljito operimo. Ostanki škropiv, ki jih zaužijemo, so velik sovražnik ravnotežja ognjenega načela. Motijo presnovo in se odlagajo v telesu. Povzročajo ‘amo’, to so škodljivi, lepljivi ostanki neprebavljenih snovi, ki se kopičijo v telesu in so vir bolezni.


Zdrav prebavni ogenj

Prebavni ogenj se v ajur vedi imenuje ‘agni’, njegovo nasprotje pa je ‘ama’, kot rečeno, so to lepljive, napol prebavljene obloge, ki se kopičijo v telesu in povzročajo bolezni. Kako prepoznamo v telesu agni ali amo?
Dovolj močan agni daje:

 • bleščečo polt in sijoče oči
 • dobro prebavo brez zaprtja ali diareje
 • sposobnost jesti vso hrano
 • bister urin slamnate barve
 • normalno blato brez močnega vonja.

Kronično kopičenje ame v telesu je prvotni vzrok za razvoj številnih bolezni, zgodnji znaki kopičenja ame v telesu pa so:

 • koža brez sijaja in motne oči
 • neprijeten okus v ustih
 • obložen jezik zjutraj
 • močan slab zadah iz ust
 • moten, temen ali brezbarven urin
 • slaba prebava, kronično zaprtje ali diareja
 • izguba teka (hrana ima slab okus)
 • bolečine v sklepih.

Ko opazimo navedene simptome, je čas za obnovitev agnija in prečiščenje ame v telesu. Narava nam skrb zase izdatno poplača z notranjem telesnim in duševnim ravnotežjem: znova občutimo življenjski polet, uspešno dosegamo cilje, občutimo srečo, mir v srcu in izpolnjenost.

Obnova agnija

Po ajur vedi določena hrana in zelišča izboljšajo kvaliteto agnija in čistijo iz telesa amo. Eden najboljših je svež ali suh ingver. Koreniko ingverja lahko kupimo na večjih tržnicah, suh ingver kot začimbo pa v praktično vseh trgovinah s prehrano. Ingver lahko uporabimo v juhah, omakah, rižu, prilogah in celo v sladicah. Iz svežega ingverja lahko pripravimo čaj, ga žvečimo ali pa ga potresemo na solate.


Če imamo slab agni zaradi stresa, bolezni ali nervoze, si lahko pripravimo desetdnevno čistilno kuro z ingverjem. V majhno posodo damo po štiri jušne žlice ingverja v prahu, rjavega sladkorja in ghija (prečiščeno maslo), dobro premešamo pokrijemo in pustimo na hladnem. Pripravljeno mešanico zaužijemo po žličkah vsak dan pred zajtrkom kot prikazuje razpredelnica.

Uživanje ingverjevega pripravka v desetdnevni čistilni kuri za obnovo agnija:

Zaporedni dan / Število čajnih žličk
1.  – ½
2.  – 1
3.  – 1 ½
4.  – 2
5.  – 2 ½
6.  – 2 ½
7.  – 2
8.  – 1 ½
9.  – 1
10. – ½

Prečiščeno maslo ali ghi pripravimo tako, da pol kilograma neslanega masla segrevamo na štedilniku, da se stopi. Nato segrevanje povečamo na srednjo temperaturo, da zavre, pri tem pa peno, ki se postopoma dviguje iz vrelega masla na površje, sproti odstranjujmo z veliko žlico. Ko začne maslo spuščati vodo, temperaturo ponovno zmanjšamo in kuhamo še deset minut. Ghi je gotov, ko se več ne dviguje pena, ko izpari vsa voda in je mlečni del na dnu posode zlato rjav (okus je po orehih, ne po zažganem). Dobljeno vsebino rahlo ohladimo in še toplo prelijemo v steklene kozarce. Nekaj tednov lahko ghi hranimo v hladilniku ali pa na sobni temperaturi. Ghi je tudi odličen namaz za kruh namesto masla. Je lahko prebavljiv in obnavlja prebavni ogenj, agni.


Za obnovo agnija lahko vsak dan žvečimo majhno količino svežega ingverja. Pred kosilom lahko zdrobimo košček ingverja (velikosti pol kovanca), dodamo nekaj kapljic limone in ščepec soli ter pojemo to zmes pol ure pred jedjo.
Ostale začimbe in dišavnice po ajur vedi, ki obnavljajo agni in čistijo amo, so cimet, gorčica, klinčki, kardamom, hren in poper. Iz cimeta in klinčkov si lahko pripravimo čaj, ki ga uživamo toplega ali hladnega ali pa napitek z mlekom. Če dodamo te začimbe mešanici jogurta in vode v razmerju 1:1, dobimo odličen ajurvedski pripravek, tradicionalno imenovan ‘lasi’.  Ta napitek je osvežilen, izvrstnega okusa in ga lahko uživamo tudi po jedi.

Življenjska energija – prana

Poletje je tudi čas, ko lahko prezračimo svoje telo v naravi in se nastavimo blagodejnemu vplivu zraka, sonca in vode. V naravi je več negativnih ionov, nosilcev življenjske energije, ki jih vdihavamo (negativne ione oddaja tudi sobni ionizator). Gibanje na svežem zraku ali pa počitek na terasi, ob morju ali v prijetni senci na vrtu obilno obnavlja telesne rezerve življenjske energije in izboljša celično presnovo. Prano ali življenjsko energijo vsrkavamo s hrano, vodo, zrakom, meditacijo ter skozi prijateljske medsebojne odnose. Ne pozabimo za strpnost, sočutje in univerzalno ljubezen do vsega, kar je okrog nas. Usklajeni za naravo in okoljem, prečiščenega duha in telesa bomo tudi zase dobili kar največ.

Nerina Darman

VEČ VSEBIN: