Nekaterim letni časi, ko cvetijo rastline ne prinašajo užitkov, temveč mučenje. Ob cvetenju je v zraku vse polno cvetnega prahu, ki povzroča številnim ljudem velike težave. Imate morda zopet enake težave kakor prejšnje leto? So  to zgolj običajni simptomi navadnega prehlada, ali pa je to morda že alergija? Ta članek vam bo pomagal razrešiti tovrstne pomisleke in vas napotiti v pravo smer.


Cvetni prah in alergija

Kaj je alergija?

Alergija pomeni preobčutljivost oziroma spremenjeno reakcijo našega imunskega sistema na sicer neškodljive in povsem običajne snovi iz okolja. Alergijski simptomi se lahko pojavijo pri različnih organih – koži, sluznici zgornjih ali spodnjih dihalnih poti ter črevesni sluznici. Gre torej za enak proces, ki poteka v različnih organih. Dejansko gre za napako imunskega sistema, katera se pojavi po prvem stiku z alergenom, ki je lahko naravnega izvora ali pa je sintetizirana kemična spojina. Pri tem se razvijejo imunski mehanizmi oziroma specifična protitelesa tipa IgE. Ta se pri ponovnem kontaktu z alergenom zopet aktivirajo in vežejo na mastocite (celice imunskega sistema), ki sproščajo kemične posrednike, še posebej histamin. Te posredniki se naprej vežejo na receptorje v tkivih in s tem povzročajo alergijsko reakcijo, posledica česar je burna reakcija telesa, ki se kaže skozi različne simptome.

Lastnosti in izvor respiracijskih alergenov

Snovem, ki alergijo povzročajo, pravimo alergeni. Na pojavitev alergije vplivajo tako dednost kot določeni specifični dejavniki, kot so cvetni in hišni prah, plesni, živalska dlaka, hrana, piki žuželk in drugi alergeni, kakor tudi ostali nespecifični dejavniki iz okolice, kot so cigaretni dim, onesnaženost zraka, dražeči plini, steklena vlakna, kredni prah … Glede na različno sestavo alergenov, se potem razlikujejo tudi simptomi alergij. Ena oseba je lahko istočasno alergična na večje število alergenov.

Kako pogosto in pri kom se alergije pojavijo?

Alergije so najpogostejše v obdobju otroštva, pojavijo se pri 25 %  do 30 % otrok. Sicer pa se simptomi alergij lahko pojavijo v katerem koli življenjskem obdobju, pogosto po dvajsetem letu, redkeje pa po 55. letu starosti. Ni vedno povsem enostavno ugotoviti, ali gre res za alergijo, celo v primerih, kot so bronhialna astma, koprivnica in rinitis, ki so najpogostejše alergijske bolezni, katerih simptomi naj bi bili tipični primeri alergijskih reakcij. Astma se pojavi najpogosteje (okrog 80 %) pred 5. letom starosti, lahko pa tudi prej.


Kakšen vpliv ima dednost?

Prav gotovo ima pri nastanku alergij pomembno vlogo tudi dednost. Otroci staršev, ki so nagnjeni k alergijam oziroma alergijskim reakcijam, imajo večjo možnost, da bodo tudi sami alergični, in sicer 30 % več možnosti, če je alergičen en roditelj in 50 %, če sta oba. To pa ne pomeni, da alergije ne morejo dobiti tudi otroci, katerih starši nimajo alergij.

Simptomi

Spomladanske alergije najpogosteje povzročajo nahod, nadraženost in zaprtost nosu, oči postanejo občutljive, pogosto solzijo in natekajo, pogoste pa so tudi težave z grlom, kot so kašelj, blaga bolečina in razdraženost. Če niste prepričani ali gre za alergijo ali samo za navaden prehlad, potem imate dve možnosti. Ena je, da nekaj dni počakate in potrpite. Če gre za prehlad, potem bodo vsi simptomi kmalu popustili. V primeru, da je gre za dolgotrajnejšo težavo, pojdite do osebnega zdravnika, ki vas bo nato napotil naprej na testiranje. S pomočjo testov boste odkrili, ali ste alergični in na kaj točno. Potrebno je omeniti, da se poleg teh običajnih simptomov lahko pojavijo tudi glavobol, kožne težave, prebavne motnje, oteženo dihanje in razdražljivost.

Vreme kot prijatelj in sovražnik

Intenzivnost alergijskih simptomov je odvisna od vremena. Ljudje z alergijami imajo največ težav, ko je vreme vetrovno ali povsem jasno. Takrat je v zraku prisotna visoka koncentracija cvetnega prahu, katerega potem veter še dlje in hitreje širi. Zato strokovnjaki v takih vremenskih pogojih priporočajo bivanje v klimatiziranih prostorih in čim manj gibanja na odprtem. Alergičnim ljudem pomeni poslabšanje vremena dobro novico, saj so alergijski simptomu ob pojavu vlage v zraku mnogo blažji, pri nekaterih celo izginejo. Takrat si organizem nekoliko opomore, kar bolniki občutijo kot veliko olajšanje.

Statistike kažejo, da število ljudi z alergijami vsako leto narašča, zato jim mnogi pravijo tudi sodobni problem. To zagotovo ne drži, saj so alergije obstajale tudi v preteklosti, le težje jih je bilo diagnosticirati. Vendarle pa je moderen način življenja res tisti, ki prispeva k slabšanju imunskega sistema in razvoju alergij, še posebej pri tistih, ki živijo v velikih mestih, polnih onesnaženega zraka.


VEČ VSEBIN: