Alergije pri otrocih postajajo vse pogostejše. Med najpogostejše alergene sodijo določene vrste hrane, alergijska reakcija pa se lahko pojavi tudi v stiku z določenimi snovmi iz okolja. Kaj morate torej kot starši vedeti o alergiji pri otrocih?Alergije pri otrocih


Zakaj se alergije pri otrocih sploh pojavijo?

Podobno kot pri odraslih so tudi alergije pri otrocih povezane z imunskim sistemom. Ni sicer povsem jasno, zakaj imunski sistem določeno snov prepozna kot tujka in se začne proti njej boriti. Pri tem ima zagotovo precejšen vpliv genetika, vendar naj bi tudi drugi dejavniki vplivali na naraščanje alergij pri otrocih. Eden takšnih dejavnikov je lahko pomanjkanje določenih hranilnih snovi, na primer vitaminov A, C in D ali cinka. Vse naštete snovi imajo namreč pomemben vpliv na delovanje otrokovega imunskega sistema.

Tveganje za alergijo pri otrocih lahko povzroči tudi pretiravanje s čiščenjem. Seveda je higiena osnova zdravja, vendar pa lahko po drugi strani obsesija z mikrobi privede do drugačnih težav. Tako ni treba, da ste pretirano zaščitniški. Nekatere raziskave celo kažejo, da so otroci, ki so občasno v stiku z umazanijo (na primer med preživljanjem časa v naravi), manj nagnjeni k razvoju alergij. Upoštevati morate tudi to, da obstaja več vrst mikrobov.

Medtem ko so nekateri mikrobi škodljivi in lahko povzročijo okužbo, pa obstajajo tudi mikrobi, ki pravzaprav skrbijo za to, da ostanemo zdravi. Neravnovesje bakterij v črevesju lahko tako poveča možnost za alergije, saj je prav zdravo črevesje osnova močnega imunskega sistema. Porod s carskim rezom in jemanje antibiotikov v zgodnjem otroštvu naj bi bila tako dejavnika, ki prav tako vplivata na pojav alergij. Za zmanjšanje nevarnosti za alergije pri otroku (pa tudi ekcema) pa je pomembno tudi, da se med nosečnostjo izogibate smogu, konzervansom, aditivom v hrani, pesticidom, težkim kovinam ipd.


Naravne rešitve za ublažitev težav z alergijo pri otrocih

V primeru alergij se otrokom pogosto predpisujejo zdravila (t. i. antihistaminiki). Čeprav so zdravila običajno zelo učinkovita, pa morate upoštevati, da se ne lotevajo (možnih) vzrokov za alergijo, ampak le prekrivajo simptome. Poleg tega pa imajo zdravila proti alergiji pogosto kar precej nezaželenih stranskih učinkov. Tako je smiselno, da poskusite tudi z nekaterimi naravnimi metodami za premagovanje otrokovih težav z alergijo. Osnova je seveda ponovna vzpostavitev uravnoteženega imunskega sistema.

Nekatere študije kažejo, da naj bi bila za blaženje težav z alergijo tudi pri otrocih zelo učinkovita akupunktura. Ta mora biti seveda prilagojena otrokom, še posebej ker se večina otrok boji igel. Tako je priporočljivo, da se uporabljajo alternativne tehnike, če se odločite za to metodo. Pri alergiji lahko pomagajo tudi določena zelišča, na primer grahovec in ingver, ki so znana po pozitivnem vplivu na imunski sistem. Za zadostno število koristnih bakterij v črevesju naj otrok uživa živila, ki so bogata s probiotiki, zelo pomembno pa je tudi, da zaužije dovolj vlaknin. Priporoča se sicer, da so ženske že med nosečnostjo pozorne na zadosten vnos probiotikov, med drugim prav zaradi zmanjševanja tveganja za alergije pri otroku.

Po pomoč pri blaženju simptomov alergije, predvsem srbečice, pa se lahko zatečete tudi k naravnim antihistaminikom, kamor na primer sodita kvercetin in kopriva. Seveda te metode ne morejo povsem nadomestiti jemanja zdravil, še posebej v primeru zelo hudih alergij, ki so lahko izjemno nevarne, vendar pa lahko prispevajo k otrokovemu boljšemu počutju in ublažitvi težav. Kombinacija različnih pristopov je običajno najboljša izbira, predvsem dolgoročno. Zavedati pa se morate tudi, da obstaja tudi velika verjetnost, da otroci določene alergije postopoma prerastejo.

VEČ VSEBIN: