Vse več obsežnih raziskav, med njimi tudi najnovejša študija endokrinologov s pediatričnega centra Johns Hopkins, ugotavlja, da je pomanjkanje vitamina D med otroki zelo razširjeno. V Združenih državah Amerike naj to bilo pri enem od 10 otrok, pri 60 odstotkih otrok pa so ravni tega vitamina nezadostne. O pomanjkanju govorimo, kadar so ravni vitamina D nižje od 15 nanogramov na mililiter.


vitamin D

Dolgotrajno in nezdravljeno pomanjkanje vitamina D lahko prizadene različne organe in funkcije, vključno z rastjo kosti in gostoto kostnine, presnovo, odpornostjo, vendar pa se redko izraža s simptomi in zato običajno poteka neopaženo. Posredno ga povezujejo celo z razvojem nekaterih vrst raka, boleznimi srca in prezgodnjo smrtjo.
Hopkinsovi strokovnjaki pozivajo pediatre, naj bodo pri malih bolnikih dodatno pozorni na dejavnike tveganja za pomanjkanje tega vitamina in opravijo ustrezne preiskave. Med otroki z večjim tveganjem za pomanjkanje so dojeni otroci, debeli otroci, otroci s cistično fibrozo, sladkorno boleznijo in nekaterimi boleznimi prebavil, ki vplivajo na vsrkanje hranil.
Slovenski pediatri priporočajo, da vsi otroci prejemajo dopolnila vitamina D v odmerku 400 mednarodnih enot na dan.

Bogati viri vitamina D so sicer ribe (sardine, losos, tuna), jajčni rumenjak, obogateno mleko in pomarančni sok, žita, jogurt in sir. Vendar z običajno prehrano težko dobimo dovolj tega vitamina, njegov glavni vir je namreč sonce (nastaja v koži pod vplivom sončnih žarkov), sončenje pa je, kot vemo povezano z drugimi tveganji.

VEČ VSEBIN: