Vsako mamo skrbi, kdaj lahko svojega otroka prvič pusti samega doma. Ker za to ni zakona, pa tudi smernic je vedno več (vsaj toliko kot je mamic!), je pomembno, da se zavedate, da starost ni edini faktor, ki naj vpliva na vašo odločitev. Večina otrok je v četrtem ali petem razredu pripravljena ostati sama doma za kratek čas, vendar morate v to vključiti tudi razmislek o tem, kako odrasel je pravzaprav vaš otrok.


Pri tem gre seveda za zrelost in če se odločite, da je vaš otrok pripravljen, da ostane doma sam, so pri tem ključni tudi varnostni ukrepi.

Otrok sam doma

Previdno s ključi

Poskrbite za to, da bo otrok vedel, kje je njegov ključ vhodnih vrat, vendar naj ta ne bo viden na prvi pogled. Ameriški nacionalni center za pogrešane in zlorabljene otroke sporoča, da v primeru, da mora vaš otrok v primeru, da bo šel sam domov, tudi vedeti, kako nositi s seboj svoj ključ tako, da je skrit in varen. Naj ga nosi v žepu v hlačah, da ga ima vedno pri sebi. Če ga nosi v svoji šolski torbi, je to lahko težavno, če mu slučajno pade ven ali pa svojo torbo založi, morda ga lahko nekdo zgrabi ali mu torbo ukrade, s tem pa je pogrešan ali ukraden tudi hišni ključ.

Upoštevanje pravil

Razpravljanje o pravilih vam lahko pomaga vašega otroka pripraviti na to, da doma ostane sam. Posedite ga za mizo in se z njim pogovorite o sprejemljivem in nesprejemljivem vedenju, da tako pomagate vzpostaviti tudi meje za obnašanje, ko je sam doma. Določanje pravil v zvezi z obiskovalci, z odgovarjanjem na telefonske klice, kdaj poklicati za pomoč in kako ravnati v nujnih primerih, lahko pomagajo pri pripravi otroka na situacije, ki se lahko pojavijo, ko bo brez nadzora. Upoštevanje pravil lahko pomaga ohraniti varnost vašega otroka tudi, kadar bo sam doma.


Oglasiti se staršem

Preverjanje po telefonu ob točno določenem času lahko pomaga ohraniti odprto komunikacijo in da tako vam kot vašim otrokom pomirjenost in manj skrbi. Če se na enega od teh klicev ne oglasi ali pa če vas ob dogovorjenem času ne pokliče, je to lahko znamenje, da ni vse v redu oziroma, da se je kaj celo zgodilo, zato takrat v vsakem primeru skušajte priti z njim v stik. Seveda pa upoštevajte, da imate lahko na mobilnem telefonu slab signal in je zato stacionarna telefonska številka veliko bolj zanesljiva, zato v vsakem primeru poskusite tudi na domač telefon.

Poznajte svoje sosede

Biti v dobrih odnosih z nekaj zaupanja vrednimi sosedi lahko pomaga vzpostaviti več samozavesti, mirnosti in zaupanja za vašega otroka, kadar bo sam doma, in mu zagotoviti, da lahko dobi tudi pomoč, če jo potrebuje. Imejte kontakte sosedov pripravljene zanj na vidnih mestih, če bi bili vi nedosegljivi, kar lahko za vašega otroka pomeni veliko pomoč, sosede pa prosite, če jih lahko date na ta nujni seznam.

Skrivna beseda

Vse več je tudi situacij, ko bi vaš otrok morda potreboval skrivni stavek, za primer, da je v situaciji, ko vam ne bi mogel povedati, da je v težavah. Naročite mu, naj vam v takšni situaciji pove, da je klicala teta Mojca (ki je v družini ni, vendar nek zunanji vsiljivec tega ne bi mogel vedeti).

VEČ VSEBIN: