Amenoreja je poimenovanje za dolgotrajnejši izostanek oziroma daljšo odsotnost menstruacije. Čeprav se vam na prvi pogled morda zdi, da bi bilo lahko življenje brez menstruacije precej lažje, pa je v resnici amenoreja pogosto povezana z veliko težavami, zato to zagotovo ni nekaj, česar si je smiselno želeti. Se sprašujete, zakaj se sploh pojavi amenoreja? Vzroki so lahko precej različni – najpogostejše med njimi razkrivamo v nadaljevanju.


Amenoreja ali odsotnost menstruacije - simptomi in vzroki zanjo

Amenoreja se lahko pojavi v različnih življenjskih obdobjih

Mnogokrat je amenoreja na videz precej neškodljiva, vendar pa lahko nakazuje resnejše zdravstvene težave. Dolgotrajnejše izostajanje menstruacije je tako vsekakor simptom, ki ga ne smete ignorirati. O amenoreji načeloma govorimo tudi pri dekletih, ki so že dopolnila 16 let in še niso dobila prve menstruacije. Amenoreja se sicer lahko pojavi kadar koli v plodni dobi ženske. Tudi če je bil pred tem vaš menstrualni ciklus urejen, je mogoče govoriti o amenoreji, če trikrat zapored niste dobili amenoreje.

To seveda ne velja, če ste noseči. Do izostajanja menstruacije lahko pride tudi pri ženskah, ki dojijo – v takšnih primerih gre pogosto za to, da prva menstruacija po porodu nastopi nekoliko pozneje, kot bi sicer. Pri ženskah, ki so noseče, ki dojijo in ki so v menopavzi, je tako odsotnost menstruacije normalna in pričakovana, prav tako pa ni posebnega razloga za skrb pri dekletih, ki so mlajša od 16 in še niso imela menstruacije.

Poiščite pravi vzrok za dolgotrajno odsotnost menstruacije

V določenih primerih je lahko amenoreja tudi simptom različnih bolezni, na primer osteoporoze. Čeprav je glavni simptom amenoreje izostanek treh ali več menstruacij, pa lahko stanje spremljajo tudi drugi simptomi, kot so prekomerno izpadanje las, glavoboli, pretirana poraščenost po obrazu, težave z vidom, izloček iz prsi ipd. Zelo pogosto amenoreja prizadene ženske, ki so nadpovprečno fizično aktivne, predvsem profesionalne športnice. Vzrok za amenorejo je lahko tudi povečan stres ali nezdrava telesna teža. Za amenorejo pa je velikokrat kriv tudi sindrom policističnih jajčnikov.


Če imate težave z izostajanjem menstruacije in se to ponovi večkrat zapored, čeprav ne poznate jasnega vzroka, je vsekakor čas za obisk zdravnika. Eden prvih korakov bo zagotovo preučitev vaše prehrane in telesne aktivnosti. Na srečo je amenoreja v večini primerov težava, ki jo je mogoče rešiti, vendar vam svetujemo, da z obiskom zdravnika oziroma ginekologa ne odlašate predolgo. Določitev vzroka za vaše težave je namreč izredno pomembna, da lahko ustrezno ukrepate.

VEČ VSEBIN: