Nemoč ob naravnih katastrofah, verovanje v mračne in sovražne človeške moči, strah pred prihodnostjo, iskanje zdravilnih energij, želja po zaščiti sebe in svoje družine, želja po sreči – vse to je že od nekdaj vodilo ljudi k temu, da bi si poiskali ali pa izmislili kakšno simbolično zaščito, nekaj, kar bi od njih vnaprej odbijalo nevšečnosti in nesrečo.


podkev

Najpogosteje so ljudje uporabljali manjše predmete, ki so jih lahko stalno nosili s seboj in so jim dajale občutek varnosti. Danes po vsem svetu poznajo izraza amulet (izhaja iz arabske besede hamala – nositi) in talisman (izhaja iz turške besede tal, talija – sreča), naša beseda “obesek” je pri tem kar nekoliko neprimerna za izražanje pomena zaščite in nosilca sreče. Predmeti sreče in zaščite so kar se da različni, vsem pa je skupno, da se nosijo obešeni okoli vratu. Pobliže vam bomo predstavili pomene nekaj najpogostejših amuletov.

Štiri peresna deteljica

Več kot dva tisoč let slovi štiri peresna deteljica kot amulet posebne vrednosti. Verjetno je k temu doprinesla velika redkost tega fenomena narave, čeprav po verjetnostnem računu lahko pričakujemo, da bo med sto tisoč triperesnimi deteljicami tudi taka s štirimi ali celo petimi lističi. Poleg tega ima štiriperesna deteljica obliko križa, kar lahko daje ljudem prav poseben pomen, ki pa ni vezan samo na krščanstvo, saj lahko tudi v starogrški in starorimski ornamentiki najdemo kar nekaj okrasov v obliki deteljic s štirimi listi. Med ljudmi prevladuje prepričanje, da se moč take deteljice zelo poveča, če jo utrgamo ob zvonjenju cerkvenih zvonov.
V nekaterih evropskih državah še posebno cenijo deteljico s petimi lističi, ki naj bi prinašala blagostanje in zakonsko srečo, spet drugi pa so prepričani, da vse, kar je povezano z neparnimi števili, prinaša nesrečo in slabe novice.

Nezaželena trinajstica

Razlaga pomena števila 13 je zelo preprosta, saj verovanje v moč tega števila sega vse do prvih pojavov magije in skrivnostnih števil. Številka 13 je bila prvo število babilonskega številčnega sistema, zato je že takrat dobila svoj poseben pomen.
Nekateri so prepričani, da je to število simbol podzemlja in rušenja popolnosti ter harmonije sveta, po drugi strani pa je bilo v Stari zavezi število 13 omenjeno kot srečno število. Če nekaterim trinajstica prinaša srečo in dobitke pri stavah ali lotu, se drugi tega števila grozno bojijo, še posebno če je na trinajstega petek. Niso redki primeri, ko v nekaterih mestih ulice nimajo hišne številke 13, na svečanih večerjah visoke družbe pa ni bilo nikoli 13 pogrinkov in stolov, ampak so vedno poskrbeli, da je bilo 14 povabljencev. Še več, znano je, da v italijanskem parlamentu med štetjem glasov nikoli ne imenujejo števila 13, temveč uporabljajo v takem primeru “12 bis”. Podobno je v nekaterih italijanskih mestih tudi pri hišnih številkah.


Srečna mušnica

Vesela mala gobica z rdečim klobukom in belimi pikami je zelo priljubljena kot talisman, zato jo pogosto najdemo obešeno na zlati verižici. Njena zgodovina je zelo kratka – šele leta 1800 so jo v Evropo prinesli z britanskega otoka. Angleški naziv za mušnico “mushroom” v prenesenem smislu pomeni srečneža, ki se naglo vzpenja po družbeni lestvici, za katerega se ne more trditi, da mu sreča ni bila naklonjena, in zato je tudi mušnica postala simbol sreče. Raziskovalci narodnih običajev imajo svojo razlago, zakaj je mušnica postala simbol zdravja, ljubezni in denarja. Pravijo, da je njena oblika podobna falusu, kateremu so stari narodi pripisovali poseben mističen pomen, stari Grki so ga oboževali kot Priapa, boga plodnosti in razmnoževanja.

Odpadla podkev

Ta simbol sreče še posebno pridobi na vrednosti, če ni poklonjen kot darilo, ampak odpadlo konjsko podkev najdemo na cesti, še posebno v primeru, če ima vsaj tri žeblje. Srečni najditelj mora ta kos železa pribiti na svoja zunanja vrata, obrnjeno z odprtino navzdol. Na ta način svoji hiši priskrbi srečo in blagostanje. Glede na staro verovanje je njena moč še večja, če podkev najdemo v dneh pred Novim letom in jo na vrata pribijemo prav na Silvestrovo. V tem primeru potem njena magična moč od hiše odganja vse mogoče bolezni skozi vse naslednje leto.

Bistvo tega verovanja leži v magični moči železa kakor tudi v pomenu sreče, kadar nekaj najdemo, saj nihče ne želi izgubiti svoje lastnine.
Nekateri so prepričani, da mistična moč podkve izvira iz verovanja, da je podkev simbolično žrtvovanje celega konja nevidnemu božanstvu. V davnih časih so se konji napajali ob potokih in rekah, zato so bila ta mesta v zimskem času prava zbirališča iskalcev sreče, ki so čakali, da bo v blatu ali med kamenjem ostala kakšna slabo pritrjena podkev in bodo tako našli svojo srečo.

Umazani dimnikar

Staro verovanje pravi:”Primi se za gumb na obleki, da del njegove sreče zadržiš zase.” Verovanje v pomen srečanja z dimnikarjem leži v njegovi nenavadni pojavi in delu, s katerim se ukvarja. Njegova oprema, črna barva oblačila in njegovo delo – zaščita hiš pred ognjem in čiščenje dimnikov – je doprineslo k temu, da je povsod lepo sprejet. Še večja sreča je seveda, če srečate tri dimnikarje skupaj, če pa istega dne vidite še tri bele konje, tedaj se vam prav nič hudega ne more zgoditi. Vendar pa morate biti pozorni, da se ob srečanju z dimnikarjem primete za črn gumb, če pa si ob tem želite, da se vam izpolnijo vse želje, se morate dimnikarja tudi dotakniti, in sicer tako, da vam ostane na prstih vsaj nekaj saj.


Simpatični prašiček

Talisman prašička smo sprejeli od starih Germanov, saj je bila svinja zanje najpomembnejša žival. Živela je v svobodi, prehranjevala se je z žirom v nepreglednih hrastovih gozdovih, zaradi svoje počasnosti je ni bilo težko uloviti in si tako preskrbeti zaloge hrane za zimo. Ker se koline v Evropi pripravljajo v prednovoletnem času, je tudi rožnati prašiček postal zaščitni znak sreče in najpogostejši okras novoletne dekoracije. Med ljudmi še vedno velja prepričanje, da kdor ima veliko svinj za zakol, temu se ni bati lakote in pomanjkanja v dolgih zimskih mesecih.

Sonja A. Mrak

VEČ VSEBIN: