Že kar nekaj časa se pojavljajo namigovanja, da naj bi določeni antibiotiki povečali možnost za spontani splav. Se sprašujete, ali to zares drži? Podobno vprašanje je mučilo tudi kanadske znanstvenike, ki so se lotili obsežne raziskave, katere izsledki so bili objavljeni pred kratkim …


Vpliv antibiotikov na splav

Določene skupine antibiotikov so lahko problematične

Posebej problematične skupine antibiotičnih učinkovin naj bi bili makrolidi, kinoloni, tetraciklini in sulfonamidi, pri čemer pa se tveganje pri posamezni vrsti nekoliko razlikuje. Pri nekaterih skupinah antibiotikov naj bi bila možnost spontanega splava precej večja kot pri drugih, vendar pa znanstveniki zagotavljajo, da je jemanje antibiotikov med nosečnostjo načeloma zelo varno. Ugotovitve omenjene raziskave sicer ne dokazujejo neposredne vzročno-posledične povezave med uživanjem antibiotikov v zgodnji nosečnosti in spontanim splavom, vendar pa naj bi obstajala pri določenih vrstah precej visoka korelacija.

V povprečju verjetnost za spontani splav zaradi antibiotikov zelo nizka

Znanstveniki, ki so izvedli raziskavo, menijo, da njihovi izsledki še ne pomenijo, da bi se morale nosečnice v primeru bakterijskih okužb odpovedati antibiotikom. Možnost za spontani splav naj bi bila namreč v povprečju še vedno zelo majhna. Med nosečnostjo se sicer običajno odsvetujejo predvsem tetraciklini, ki lahko vplivajo na trajno razbarvanje otrokovih zob, poleg tega pa lahko negativno vplivajo na razvoj kosti. Po nekaterih raziskavah naj bi bili problematični tudi kinolini, predvsem zaradi domneve, da imajo negativen vpliv na DNK.

Antibiotiki med nosečnostjo običajno potrebni zaradi okužbe sečil

Med bolj varne antibiotike za nosečnice naj bi sodil nitrofurantoin, pri katerem ni bilo mogoče zaznati povezave s povečanim tveganjem za spontani splav. Tako naj bi bil omenjeni antibiotik med najprimernejšimi za zdravljenje okužbe sečil, ki velja za najpogostejšo vrsto okužbe pri nosečnicah. Dobra izbira je lahko tudi penicilin.


Študija je bila sicer zelo obsežna, saj so bili vključeni primeri skoraj 100.000 žensk različnih starosti. Medtem ko je prišlo do spontanega splava pri približno 13 odstotkih žensk, ki niso jemale antibiotikov v zgodnji nosečnosti, pa se je število povečalo na 16 odstotkov pri tistih, ki so se zdravile z antibiotikom iz različnih skupin. Močno povečana korelacija je bila prisotna pri antibiotikih iz skupine makrolidov, še višja pa pri norfloksacinu, antibiotiku iz skupine kinolonov.

Priporočljiv najnižji še učinkovit odmerek

Po mnenju nekaterih strokovnjakov, ki sicer cenijo delo, ki so ga opravili njihovi kolegi, naj bi bila največja težava omenjene študije ta, da niso bili upoštevane genetske težave, ki naj bi imele zelo velik vpliv na možnost spontanega splava. Poleg tega pa raziskovalci niso mogli dostopati do podatkov o tem, kako resna okužba je bila prisotna pri posamezni ženski, ki je doživela spontani splav.

Tako še vedno velja stališče, da se vam med nosečnostjo ni treba odpovedati antibiotikom, če so ti potrebni. Vendar pa morajo biti zdravniki pri nosečnicah še posebej pozorni pri predpisovanju antibiotikov. Tako naj izberejo antibiotik, ki po zdaj znanih raziskavah predstavlja najmanjše tveganje, odmerek pa naj bo najmanjši možni za doseganje želenega učinka.

VEČ VSEBIN: