Če ima dojenček težave s spanjem ali je nemiren, ga lahko uspešno pomirimo s pomočjo aromaterapije. Od nje imajo korist tudi starši, ki si lahko odpočijejo, ko dojenček zaspi. Poleg tega masiranje otroka močno krepi vez med starši in otrokom.


Raziskave kažejo, da masiranje dojenčku prinaša številne koristi: tak dojenček je bolj zdrav, bolje spi in je manj boječ od tistih, ki jih starši ne masirajo. Preden se lotimo aromaterapije pri dojenčku, je treba upoštevati nekatere varnostne napotke.

Aromaterapija za dojenčka

Poskrbite za varnost

Eteričnih olj pri dojenčku nikoli ne uporabljajte notranje (ne sme jih uživati, ne vplivajte jih v uho ipd.). Z masiranjem lahko začnete, ko je otrok star dva meseca. Dva tedna pred in po cepljenjih ga ne masirajte. Za masažo otrok do enega leta starosti uporabljajte največ enoodstotno koncentracijo eteričnega olja. Pri posameznem masiranju uporabite največ eno kapljico eteričnega olja. Za otroke, starejše od enega leta, uporabite pol- do enoodstotno koncentracijo eteričnega olja. Vsakič ga uporabite največ tri kapljice. V kasnejših letih, pri otrocih od šestega do štirinajstega leta, lahko uporabljate eno- do enoinpolodstotno koncentracijo eteričnega olja, ki ne draži kože in ne povzroča preobčutljivostnih reakcij.

Katera eterična olja uporabiti?

Mlajšim dojenčkom bi lahko določena eterična olja škodila. Na seznamu varnih olj, ki so primerna za masažo dojenčkov, so: eterično olje rimske kamilice, sivke, mandarine, grenkega pomarančevca in vrtnice. Pri otrocih, starejših od enega leta, lahko uporabljate tudi eterična olja benzojevca in mirte.


Pri nemirnih otrocih se najbolje obnese kopel z grenkim pomarančevcem in rimsko kamilico. Da bi hitreje zaspal, ga zmasirajte ali okopajte v kopeli z oljem sivke. Kapljico tega olja lahko kanete tudi na njegovo pižamo ali rjuho.

Masaža z eteričnimi olji

Pri masaži dojenčka kanite kapljico izbranega eteričnega olja v dve žlički (10 ml) nosilnega olja, npr. olivnega. Mešanico uporabljajte za nežno masiranje rok, dlani, nogic, stopal, hrbta, prsi in trebuščka. Dojenčkom masaža večinoma prija – ob najmanjšem znaku, da mu ni všeč, pa z njo takoj prenehajte. Preostanek mešanice, ki je niste uspeli uporabiti, shranite v temni steklenički. Uporabite jo lahko že naslednji dan, za masažo ali za kopel. Ko pripravljate kopel, vedno uporabljajte razredčeno eterično olje (tako, ki ste mu najprej primešali nekaj nosilnega olja). Dojenček ima namreč zelo občutljivo kožo, poleg tega pa si s prsti rad mane oči ali jih daje v usta.

VEČ VSEBIN: