Astma pri otrocih se lahko kaže v obliki različnih simptomov. Pogosto se celo pri istem otroku posamezni napadi precej razlikujejo. Kljub temu pa obstaja nekaj najbolj prepoznavnih simptomov, na podlagi katerih je mogoče domnevati, da ima vaš otrok astmo. Seveda je v tem primeru pomembno, da se čim prej napotite do zdravnika, ki bo potrdil ali ovrgel diagnozo in po potrebi predstavil ustrezno zdravljenje.


Astma pri otrocih - simptomi, diagnostika, zdravljenje

Simptomi, na katere morate biti pozorni

Ima vaš otrok pogosto težave s kašljem? Za astmo pri otrocih so zelo značilni napadi kašlja med igro, ponoči, med smehom ali jokom. Nekateri otroci pa imajo lahko tudi kronične težave s kašljem, kar je v mnogih primerih edini simptom astme. Pogosto imajo otroci z astmo tudi manj energije med igro oziroma se hitreje utrudijo in postanejo zadihani. Simptom, ki ga ne smete ignorirati, pa je vsekakor tudi otrokovo pritoževanje glede občutka tiščanja v prsnem košu. Pozorni bodite tudi na morebitno hropenje oziroma piskajoče zvoke med dihanjem. Zgodi se sicer lahko, da test, na podlagi katerega se diagnosticira astma pri otrocih, ne bo povsem natančen približno do petega leta otrokove starosti.

Kako pogosta je astma pri otrocih?

Astma je pri otrocih pravzaprav eno najpogostejših kroničnih obolenj. V zadnjih letih število otrok, ki trpijo za astmo, močno narašča. Astma se lahko sicer pojavi praktično pri kateri koli starosti, v večini primerov pa je mogoče vsaj določene znake zaznati še pred tem, preden otrok dopolni pet let.  Obstajajo določeni rizični dejavniki, ki povečujejo tveganje oziroma možnost za pojav astme pri otrocih. Ti dejavniki so seneni nahod, ekcem, astma pri drugih družinskih članih, pogoste okužbe dihal, nizka porodna teža in izpostavljenost tobačnemu dimu pred rojstvom ali po njem. Ni sicer povsem jasno, zakaj postaja astma pri otrocih vse pogostejša. Strokovnjaki menijo, da bi bile lahko težave povezane z vse hujšo onesnaženostjo zraka. Pri določenih otrocih pa naj bi šlo tudi za to, da niso preboleli dovolj tipičnih otroških bolezni, da bi se lahko njihov imunski sistem osredotočil predvsem na boj z bakterijami in virusi.

Kako poteka diagnosticiranje astme pri otrocih?

Pogosto se lahko diagnoza postavi na podlagi otrokovih morebitnih zdravstvenih težav v preteklosti, simptomov, ki jih doživlja, in zdravniškega pregleda. Pomembno je, da zdravniku natančno opišete težave z dihanjem, ki jih doživlja vaš otrok. Prav tako pa zdravnika seznanite s tem, ali imajo oziroma so imeli tudi drugi člani družine težave z astmo ali z drugimi boleznimi dihal. Opišite, kako pogosto in kdaj otrok doživlja določene simptome, ki bi bili lahko povezani z astmo. Med pregledom bo zdravnik najverjetneje poslušal otrokova pljuča in bitje srca, prav tako pa bo preveril prisotnost nekaterih najbolj tipičnih znakov alergij.


Včasih se lahko izvede tudi rentgen pljuč, pri malce starejših otrocih pa še spirometrija oziroma merjenje pljučnih volumnov. Rezultati teh testiranj lahko pomagajo pri diagnosticiranju astme pri otrocih oziroma pri ugotavljanju, za kako resno obliko astme gre. Pogosto se izvedejo tudi krvne preiskave in testiranje na različne alergene, pomembna diagnostična metoda pa je lahko tudi meritev količine dušikovega oksida v zraku, ki ga izdiha vaš otrok.

Kako se astma pri otrocih zdravi?

Zdravljenje oziroma blaženje težav je v primeru astme pri otrocih sestavljeno iz različnih ukrepov. Eden izmed njih je izogibanje sprožilcem napadov in redno uživanje predpisanih zdravil. Pri otrocih z astmo morate še posebej paziti, da niso nikoli izpostavljeni dimu. Ob postavljeni diagnozi vam mora zdravnik natančno predstaviti potek zdravljenja, ki mora vključevati tudi napotke glede ukrepanja v izrednih situacijah. O težavah morate seveda obvestiti tudi otrokove vzgojitelje oziroma učitelje. Običajno se zdravila za astmo inhalirajo, pri zelo majhnih otrocih pa so na voljo tudi alternativne metode.  Cilj vseh ukrepov je, da se otroku omogoči normalno, aktivno otroštvo oziroma življenje, kljub temu da astme ni mogoče v celoti pozdraviti, ampak jo lahko le zajezimo. Z ustreznimi ukrepi lahko zmanjšate pogostost napadov oziroma motečih simptomov.

Otroci z astmo lahko tako pogosto brez posebnih težav počnejo vse tisto, kar počnejo tudi njihovi vrstniki. Za starše je lahko sicer astma pri otroku sprva, ko se šele soočajo z diagnozo, precej strašljiva. Svetujemo vam, da zdravniku postavite čim več vprašanj, saj vas bo to, da imate vse potrebne informacije, pomirilo in vam pomagalo, da se soočite s situacijo čim bolj racionalno. Sčasoma boste ugotovili, da stvari niso tako strašljive, kot se je zdelo sprva. Poleg tega se pri večini otrok z odraščanjem simptomi močno umirijo oziroma celo povsem poniknejo.

VEČ VSEBIN: