Ali je prekletstvo stare ciganke vzrok nenavadnih prometnih nesreč?


Nemško javnost že nekaj časa zanimajo zgodbe o nenavadnih prometnih nesrečah na avtocesti A12. V bližini mesta Halle, med 98. in 102. kilometrom te avtoceste, se že več let dogajajo tragične avtomobilske nesreče, katerih vzroka ne morejo odkriti niti najbolj priznani prometni strokovnjaki. Samo v enem letu se je na tem delu smrtno ponesrečilo 18 ljudi.

avtocesta

Ena od teorij vzrokov teh nesreč govori o obstoju skrivnostnih magnetnih polj, ki v določenih pogojih ovirajo voznike. Čeprav je lokalna policija najela radiestezista za odkrivanje tovrstnih pojavov, niso dobili zadovoljivih rezultatov. Obstaja pa tudi druga, bolj zastrašujoča teorija, ki jo prav tako še raziskujejo in temelji – na prekletstvu stare ciganke. Glede na pričevanja preživelih voznikov gre za pojav tako imenovane “bele žene”, ženske osebe v beli obleki, ki se nenadoma pojavi na sredini ceste.

Heinz Adler, sodnik v Plauenu, ki se ljubiteljsko ukvarja z zgodovino tega kraja, se je s problemom seznanil in se mu tudi sam približal. V svojem raziskovanju je odkril, da so pred 70 leti na tem področju živeli cigani, ki so jih gradbeni delavci nasilno izselili. Ob tej priliki je neka stara ciganka izrekla sledeče prekletstvo: “Za vse čase naj na tem mestu vlada zlo ne izvzemši niti živali niti ljudi.”


Omenjeni del avtoceste so gradili med letom 1934 in 1937 in že v tistem času so se dogajale nenavadne nesreče. Delovne nesreče s smrtnim izidom so se kar vrstile, nerazložljivo so se rušili nosilni zidovi, vsa dela pa so rokovno močno zamujala. V novejšem času so vse pogostejše prometne nesreče s številnimi žrtvami. Tudi sam sodnik Adler je imel kar nekaj neprijetnih izkušenj. Ko se je prvič peljal z avtobusom po tem delu avtoceste, je vozilo nenadoma zajel požar, po nekaj sto metrih vožnje je ogenj izginil, v notranjosti vozila pa ni bilo nikakršnih poškodb ali ožganin. V drugem primeru se je pred njegovim avtomobilom pojavila figura “bele žene”, preko katere je zaradi velike hitrosti zapeljal. Ko mu je uspelo vozilo ustaviti, je izstopil, da bi pogledal, kaj se je zgodilo, a na cesti ni bilo ničesar.

Ali lahko omenjene primere pripišemo halucinacijam ali otroški domišljiji? Policija vse resneje raziskuje tudi to možnost prekletstva, še posebno po enem zadnjih primerov, ko je preživeli voznik avtomobila, ki je povzročil prometno nesrečo, povedal, da se je pred njegovim vozilom nenadoma pojavila bela zavesa, ki mu je popolnoma prekrila vidno polje, zato je povzročil nesrečo. Megle – kot možnega vzroka slabe vidljivosti – tega dne ni bilo nikjer v bližini kraja nesreče.

Odseki, kjer se dogajajo pogoste nesreče, včasih celo povezane z nerazložljivimi pojavi, so posejani po celem svetu. Tudi pri nas najdemo nekaj takih, na primer odsek na gorenjski avtocesti, kjer so umrli mladi smučarji in znani slovenski direktor, ali pa odsek na dolenjski hitri cesti pri Beli cerkvi, kjer so možnost prehitevanja zaradi vedno novih nesreč ukinili že pred leti. Nekateri taki odseki so predmet analiz in raziskav, za druge se ne meni nihče.

Sonja A. Mrak


VEČ VSEBIN: