Bezeg je tri do sedem metrov visok, zelo razvejen grm ali nižje drevo. Ima nešteto imen: bažovina, beza, bezga, beze, bezgovec, bezgovina, boz, zovika … Bezeg, ki je zelo razširjena rastlina, uspeva po gozdnih posekah, med grmovjem, po obrežjih, ob hlevih, kaščah in drugih kmečkih poslopjih. Najpogosteje uporabljamo socvetja bezga, ki jih nabiramo ob polnem cvetenju. Posušiti jih je potrebno v senčnem, zelo zračnem prostoru. Nato odstranimo vse peclje in cvetove še dodatno posušimo, namreč v njih prisotni encimi lahko razkrojijo vse zdravilne učinkovine. Tudi bezgovo lubje uporabljamo v zdravilstvu. Odluščimo ga z mladih vej in ga posušimo v senci na prepihu. Plodove bezga nabiramo jeseni, ko so popolnoma zreli in so črno vijoličaste ali črne barve.


Bezgov čaj

Učinkovine: posušeni cvetovi vsebujejo eterična olja, glikozide, ki pospešujejo izločanje potu, flavonide, čreslovine in nekoliko sluzi. V lubju so ugotovili prisotnost nekega glikozida, iz katerega se sprošča vodikov cianid. Ta glikozid je tudi v nezrelih plodovih, zreli plodovi pa so bogati z vitaminoma C in A in z rudninami.
Uporaba in zdravilnost: največ ga uporabljamo za pripravo čajev, ki pospešujejo potenje pri vročinskih boleznih. Zdravilne snovi iz cvetov so zelo učinkovite spodbujevalke obrambnih mehanizmov v telesu, zato je čaj iz njih dobro varovalno sredstvo proti prehladnim boleznim in pri gripi, zaradi tega je bezgovo cvetje sestavni del mnogih čajnih mešanic proti prehladu. Bezgov čaj velja tudi za cenjeno sredstvo za čiščenje krvi, pri nečisti koži in neprijetnem telesnem vonju. Bezgovo lubje deluje odvajalno in pospešuje izločanje seča. Pomaga tudi pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja, vodenici, mišičnem in sklepnem revmatizmu. Zrele bezgove jagode so bogat vir vitaminov (A,C) in rudnin. Uporabljajo se predvsem proti driski

Opozorilo: z uživanjem bezga ne smemo pretiravati, pri prevelikih odmerkih lahko pride do želodčnih težav! Ne priporočamo uživanja svežih bezgovih jagod, ampak jih pred uporabo nekoliko pokuhajte.

Napotki za pripravo bezgovega čaja: dve zvrhani čajni žlički posušenih bezgovih cvetov prelijemo z 250 mililitri vrele vode, počakamo dobrih 10 minut, odcedimo, po želji sladkamo in še toplega spijemo.
Čaj lahko pripravimo tudi iz listov in lubja bezga. Vzamemo dve polni čajni žlički droge, ki jo damo v 240 mililitrov hladne vode. Vse skupaj zavremo, precedimo in še mlačnega spijemo. Priporočljiv je proti zaostajanju vode v telesu ali seča, proti zaprtju, proti revmatičnim obolenjem.
Uporaba v prehrani: bezgovi cvetovi so uporabni tudi v prehrani. Vsi zelo radi posegamo po dišečih, ocvrtih bezgovih cvetovih. Priprava je naslednja: naredimo rahlo testo za palačinke. Cvetove bezga previdno operemo, namočimo v pripravljeno testo in jih na vročem olju ocvremo. Nato jih dobro odcedimo in potresemo z mešanico mletega sladkorja in cimeta.


VEČ VSEBIN: