Imajo vaši otroci, predvsem najstniki, vsako jutro težave, ko je treba vstati in se pripraviti za odhod v šolo? Razlog za to nikakor ni le lenoba. Številne raziskave kažejo, da je zelo zgoden začetek pouka povsem neskladen z naravnim biološkim ritmom najstnikov. Tako se pojavlja vse več pobud, da bi se moral pouk začenjati pozneje. Se strinjate?


Otrok vstaja zgodaj zjutraj

Bioritem najstnikov je precej specifičen

Verjetno imamo vsi vsaj občasno težave z vstajanjem. Pri najstnikih pa se zdi nejevolja, povezana z dejstvom, da morajo vstajati zelo zgodaj, še posebej upravičena. Že v 90. letih prejšnjega stoletja so se začeli raziskovalci intenzivneje ukvarjati z vprašanjem, kakšen vpliv ima zgodnji začetek pouka na zdravje najstnikov. Izsledki študij so potrdili, da obstajajo biološki vzroki, zaradi katerih je zgodnje vstajanje za najstnike še posebej neprimerno. V povprečju namreč najstniki potrebujejo več spanja kot odrasli, vse od 8 pa do 10 ur. Da bi bilo to možno, bi morali med tednom odhajati v posteljo zelo zgodaj. Vendar pa se tu pojavi dodatna težava …

Dolgoročno možne resne zdravstvene težave

Najstniki običajno postanejo utrujeni nekoliko kasneje, kar je pravzaprav naravna značilnost njihovega bioritma. Ker šole večinoma niso prilagojene temu bioritmu, prihaja do pojava kronične utrujenosti, kar lahko na dolgi rok privede tudi do resnih zdravstvenih težav, možne pa so tudi določene nepopravljive kognitivne posledice. Seveda trpi tudi zbranost učencev med poukom, posledično pa tudi njihovi dosežki. Zanimivo je tudi, da lahko prav pomanjkanje spanja vpliva na povečano tveganje za debelost in za psihične motnje, predvsem za depresijo.

Upiranje spremembam predvsem zaradi logističnih težav

Raziskave kažejo, da danes večini najstnikov primanjkuje spanja, zato mnogi govorijo skorajda o nekakšni epidemiji. Težava naj bi bila sicer še posebej izrazita v Aziji, kjer imajo učenci tudi manj prostih dni kot na primer v Evropi ali v Združenih državah Amerike. Kdaj naj bi bil torej optimalen čas za začetek pouka? Absolutna spodnja meja naj bi bila 8.30, medtem ko nekateri strokovnjaki predlagajo celo, da bi bilo najbolje, če bi se pouk začenjal med 10. in 11. uro. Običajno je s prestavitvijo začetka pouka povezanih kar precej logističnih težav, zato na večini šol niso najbolj naklonjeni spremembam, čeprav večinoma velja konsenz, da bi bilo to z zdravstvenega vidika najustreznejša rešitev.


Kolikšen delež krivde imajo elektronske naprave?

Seveda je ob tem pogosto slišati tudi stališče, da najstniki v posteljo odhajajo prepozno predvsem zaradi različnih elektronskih naprav. Obenem pa je lahko problematična tudi modra svetloba, ki jo te naprave oddajajo, saj lahko zavre tvorbo melatonina, hormona, ki uravnava naše cikle spanja in budnosti. To pa lahko pomeni slabšo kakovost spanja. Čeprav je treba priznati, da so ti očitki upravičeni, pa se zdi, da je to kljub vsemu le del težave. Tako še vedno obstaja veliko zagovornikov poznejšega začetka šole, ki naj bi pripomogel k boljšemu zdravju in počutju šolarjev, obenem pa k boljšemu učnemu uspehu.

VEČ VSEBIN: