Podjetje Mattel je pred kratkim predstavilo nov izdelek, ki si je v zelo kratkem času pridobil veliko privržencev, po drugi strani pa morda še več kritikov. Gre za robota, poimenovanega Aristotel, ki predstavlja nekakšno nadgradnjo klasičnega otroškega monitorja. Robot zmore toliko stvari, da se zdi, da lahko skoraj povsem nadomesti vlogo starša. Tako je obenem varuška in vzgojitelj, po mnenju mnogih pa tudi vohun.


Mattel

Multifunkcijska naprava, ki pomiri, uči in zabava

Naprava je bila zasnovana z željo, da bi razbremenila starše in jim olajšala vzgojo otrok. Ko se na primer otrok zbudi, robot to takoj zazna in otroka ponovno uspava z uspavanko ali s t. i. belim šumom. Poleg tega lahko naprava otroku odgovarja na različna vprašanja, mu pripoveduje šale, ga uči bontona in celo tujih jezikov. Aristotel je opremljen z Wi-Fi kamero, ki lahko zazna gibanje in prepozna različne objekte. Starši lahko tako s pomočjo pametnega telefona v sosednji sobi opazujejo dogajanje in napravi pomagajo z ukazi glede tega, kako umiriti jokajočega ali prestrašenega otroka. Naprava omogoča tudi naročanje igrač in drugih pripomočkov za otroke. Aristotel pa lahko vašemu otroku pomaga tudi pri učenju abecede, prepoznavanju in poimenovanju barv ter drugih veščinah. Tudi ko je otrok starejši, mu lahko naprava namesto staršev pomaga pri domačih nalogah in poišče zabavo, primerno za njegova leta, ko se otrok dolgočasi.

Vez med starši in otroki naj bi bila v resni nevarnosti

Navdušenci nad tehnologijo menijo, da je naprava oziroma robot Aristotel eden najbolj briljantnih dosežkov podjetja Mattel, s čimer pa se starši in psihologi večinoma ne strinjajo. Če skrb za otroka in njegovo vzgojo skoraj v celoti prepustimo elektronski napravi, lahko to močno ogrozi vez, ki naj bi se spletla med starši in otroki. Pri petju pesmic, branju pravljic pred spanjem, učenju abecede ipd. namreč ne gre le za preprosto izvrševanje nalog, ampak je zelo pomembna tudi čustvena vez, ki se medtem ustvarja. Tudi ustvarjalci naprave priznavajo, da ne morejo oceniti, kakšne bi bile lahko dolgoročne posledice tega, da se otrok bolj naveže na robota kot na človeško bitje, torej na svoje starše. Vendar pa upajo, da se bo na koncu njihov »eksperiment« vendarle posrečil.

Gre v resnici za nelegalno zbiranje podatkov?

Med kritiki robota so zelo glasni tudi tisti, ki trdijo, da gre pravzaprav za vohuna. Naprava Aristotel lahko namreč beleži otrokove spalne in prehranjevalne navade, pogostost menjanja plenic ipd. Na podlagi teh podatkov nato staršem predlaga nakup izdelkov, ki so seveda produkt podjetij, s katerimi Mattel sodeluje. Informacije glede vašega otroka se lahko tako brez posebnega nadzora delijo z drugimi podjetji in uporabijo za pripravo oglaševalskih kampanj. Zaradi neustreznega varstva podatkov so se zato že začele pojavljati peticije, ki od podjetja Mattel zahtevajo, da spoštuje zasebnost najranljivejših članov družbe, torej otrok. Po mnenju podpisnikov peticije je zasebnost nekaj, kar nima cene in česar tako ni mogoče kupiti ter nato razprodati.


VEČ VSEBIN: