Zarodku začne biti srce kmalu po oploditvi. Zdravniki ga spremljajo z ultrazvokom in lahko zelo hitro ugotovijo, ali ima kakšne okvare. Podrobnejši pregled pa je potreben pri rizičnih nosečnostih oziroma obolenjih, kot so nosečniška sladkorna bolezen, visok krvni pritisk in težave z rastjo zarodka.


Ultrazvok med nosečnostjo

Po tednih

Bitje srca je ključnega pomena – med nosečnostjo, porodom in potem. Sprva ima srce obliko tube in se šele pozneje razvije v organ z več prekati.

Časovni potek razvoja srca pa je približno takle:

Tretji teden: zarodkovo srce se začne oblikovati 22-ti dan po oploditvi, vendar je prenežno, da bi ga slišali.


Peti teden: pri zarodku se začnejo razvijati srčni prekati.

Šesti teden: srčni utrip se poviša na 100 d0 160 utripov na minuto. V tem času med pregledom z ultrazvokom že lahko vidimo otrokovo srce.

Osmi teden: otrokov srčni utrip je konstanten.

Deseti teden: utrip se poveča na približno 170 utripov na minuto in stabilizira na približno 130 utripov na minuto, ko se bliža čas rojstva.


Zdravniki sicer niso enotnega mnenja, kakšen naj bi bil normalen srčni utrip za otroka, a na splošno velja, da se giblje med 110 in 150 utripov ter med 120 in 160 utripov na minuto.

Kaj je normalno?

Ko se otrok premika po maternici, se njegov utrip spreminja. To je povsem običajno. Nekaterim otrokom bije srce manj kot 90 krat na minuto, pa je to povsem normalno. Če bo zdravnik med pregledom ugotovil, da je srčni ritem neenak, naj vas ne skrbi. To je prav tako povsem normalno, ker električni impulzi srca še ne delujejo, kot je treba. Včasih lahko med pregledom z ultrazvokom srčni utrip za nekaj sekund pade, kar je spet povsem običajno. Če aritmija traja dlje časa, pa vas bo zdravnik napotil na ehokardiografijo, kjer bodo naredili sonogram srca, ugotovili, kakšno je stanje in se odločili za morebitno zdravljenje.

Zgodnje odkrivanje

Tehnologija ima pomembno vlogo tudi pri zgodnjem odkrivanju srčnih okvar zarodka. Z njo zdravniki hitro odkrijejo strukturne anomalije, lažje spremljajo potek nosečnosti, načrtujejo porod in potek zdravljenja za otroka. Tu je pomemben faktor tudi čas: spremljanje bitja srca lahko zdravnikom pomaga ugotoviti, ali se otrokova srčna okvara začne zdraviti nekaj časa po rojstvu in ali je intervencija potrebna takoj po porodu.

Če je srčni utrip nad normalnim (tahikardija) ali pod normalnim (bradikardija), je to morda razlog za skrb. Če je v prvem trimesečju bitje srca nižje od normalno sprejetih okvirov, to lahko pomeni, da otroka ne boste donosili oziroma se bo rodil prej. Pretirano povišan ali zmanjšan utrip na začetku nosečnosti je lahko povezan tudi z različnimi tipi abnormalnih kromosomov pri otroku.


VEČ VSEBIN: