Morda se vam zdi skrb za kontracepcijo ena tistih stvari, ki ubijajo romantiko. Vendar boste verjetno hitro spremenili perspektivo, ko preberete, s čim vse so si ljudje pomagali v preteklosti, ko so želeli preprečiti nosečnost. V primerjavi s temi metodami, ki so bile seveda pogosto neuspešne, se zdijo sodobne možnosti zaščite pravi blagoslov.


Limone – nanje je prisegal tudi Casanova!

V preteklosti so si ženske v nožnico pred spolnimi odnosi pogosto vstavljale gobico, namočeno v limonin sok. Obstajalo je namreč prepričanje, da naj bi citronska kislina delovala kot spermicid. Menda naj bi celo Casanova uporabljal limonine lupinice oziroma jih vstavljal v svoje ljubimke, da bi preprečil oploditev.

Živo srebro – ena izmed najbolj nevarnih »kontracepcijskih tehnik«

Ta kontracepcijska metoda ni samo bizarna, ampak je lahko tudi zelo nevarna. Nekoč so ljudje živo srebro povezovali z raznoraznimi zdravilnimi učinki, ena od njegovih lastnosti pa naj bi bila tudi ta, da preprečuje nezaželene nosečnosti. Nekatere ženske so tako celo uživale vroče napitke z dodatkom živega srebra, da bi se izognile naraščaju. Na neki način je sicer živo srebro res »pomagalo«. Posledica uživanja te snovi je lahko namreč tudi odpoved organov oziroma smrt.

Coca Cola – neverjetno, a žal še kako resnično

Morda imate občutek, da so bizarne kontracepcijske metode nekaj, kar je bilo aktualno že zdavnaj – in da se v sodobnejših časih kaj podobnega ne bi moglo več zgoditi. Vendar so še nedolgo tega, natančneje v 50. letih prejšnjega stoletja, mnogi ljudje verjeli, da lahko ogljikova kislina v Coca Coli uniči spermije, podoben učinek pa naj bi imel tudi sladkor. Ženske so tako po spolnih odnosih pretresle plastenko in namestile njen vrat v nožnico. Pijača naj bi bila tako nekakšna oblika »jutranje tabletke«. Bizarno ali predvsem nevarno? Presodite sami!


Živalska črevesja – ena izmed prvih oblik kondomov

foto: nationalarchives.gov.uk

Zgodovina zelo nenavadnih kontracepcijskih metod je polna tudi uporabe živalskega črevesja kot nekakšnega »prvotnega kondoma«. Takšni »kondomi« večinoma niso prekrili celotnega moškega spolnega uda, ampak le glavico.

Svinčena voda – od antične Grčije do 20. stoletja

Že pri Starih Grkih se je pojavilo prepričanje, da lahko voda, ki so jo kovači uporabljali za hlajenje materialov, preprečuje nosečnost. Ta ideja pa se je ohranila presenetljivo dolgo. Še v 20. stoletju naj bi si ženske posebej prizadevale dobiti delo v tovarnah, kjer so bile lahko izpostavljene svincu. Seveda lahko tudi to privede do številnih težav z zdravjem, zato je bilo na koncu preprečevanje nosečnosti pogosto najmanjša težava.

Genitalije podlasic – vraževerje iz srednjega veka

V srednjem veku so mnoge ženske pri sebi nosile nekakšne amulete, ki so bili pravzaprav genitalije podlasic. Njihov glavni namen je bil zaščita pred nezaželenimi nosečnostmi. Podobno vlogo so imele tudi kosti, ki so jih odstranili z desne strani trupa črne mačke. Glede na to, kaj vse najdemo v zgodovini poskusov preprečevanja nosečnosti, so verjetno tudi živali vesele, da smo odkrili drugačne oblike kontracepcije.

VEČ VSEBIN: