Pogosto se govori o bolečih menstruacijah, medtem ko so bolečine, ki spremljajo ovulacijo, deležne manj pozornosti. Čeprav mnoge ženske »čutijo« ovulacijo, saj zaznajo rahlo zbadanje v spodnjem delu trebuha in spremembo nožničnega izcedka/sluzi, pa zelo boleča ovulacija vsekakor ni nekaj normalnega. To je tako simptom, ki si zasluži vašo pozornost oziroma čimprejšnji pregled pri ginekologinji. Če si morate v času ovulacije pogosto pomagati s protibolečinskimi sredstvi oziroma če so bolečine tako hude, da vas ovirajo pri vsakodnevnih opravilih, ne odlašajte predlogo. Včasih lahko namreč boleča ovulacija opozarja tudi na določene resnejše zdravstvene težave. Kaj so torej možni razlogi, zaradi katerih doživljate bolečine med ovulacijo?


Ovulacija

Ciste na jajčnikih oziroma sindrom policističnih jajčnikov

To, da so vaše ovulacije zelo boleče, je lahko znak, da so se na jajčnikih pojavile ciste. Tako imajo ženske s t. i. sindromom policističnih jajčnikov pogosto boleče ovulacije, ko do njih seveda sploh pride. Pogost simptom sindroma policističnih jajčnikov je lahko namreč tudi ta, da do ovulacij sploh ne prihaja oziroma da so te zelo neredne, kar je povezano tudi z nerednostjo menstruacije. Omenjeni sindrom, ki lahko povzroča tudi hude težave z zanositvijo, sicer uvrščamo med hormonske motnje.

Endometrioza

O endometriozi govorimo, ko začne tkivo, ki ga sicer najdemo na notranji strani maternice, rasti tudi izven nje. Gre za tkivo, imenovano endometrij (od tu tudi ime motnje). Eden od simptomov endometrioze so lahko tudi boleče ovulacije, tudi tu pa obstaja povečano tveganje za neplodnost. Poleg bolečih ovulacij so za endometriozo zelo tipične tudi bolečine med spolnimi odnosi.

Zraščenost tkiv ali organov

Pri določenih operativnih posegih obstaja tveganje, da pride po njih do zraščanja nekaterih organov oziroma tkiv. Med drugim je včasih možno tudi zraščanje jajčnikov in črevesja ali drugih organov, posledica česar so lahko tudi zelo boleče ovulacije. Če so se torej nenavadno boleče ovulacije pojavile po tem, ko ste prestali operativni poseg, je vsekakor smiselno posumiti tudi na možnost zraščanja tkiv/organov.


Bakterijske okužbe

Še eden izmed možnih vzrokov za boleče ovulacije so bakterijske okužbe. Tudi v tem primeru lahko pride do okužbe med določenimi operativnimi posegi ali celo med porodom. Bakterija, ki povzroči okužbo, povzroča tudi vnetja, rezultat pa so lahko hude bolečine, ki spremljajo ovulacijo.

Spolno prenosljive bolezni

Med vzroke za boleče ovulacije lahko sodijo tudi nekatere spolno prenosljive bolezni. Ena takšnih je na primer klamidija. Če sumite, da bi bile lahko za vaše težave krive prav spolno prenosljive bolezni, je tako vsekakor smiselno, da čim prej opravite testiranje. Še prej pa se seveda o bolečinah, ki spremljajo ovulacijo, posvetujte z ginekologinjo. Vsekakor nima smisla, da bi še naprej trpeli in se mučili. Tudi če se izkaže, da je vzrok za boleče ovulacije resnejši, kot ste upali, zelo verjetno obstaja tudi rešitev za te težave.

VEČ VSEBIN: