Včasih so bila dekleta in žene pri menstruacijskih težavah in bolečini med menstruacijo prepuščene same sebi, saj se o tem ni dosti govorilo, danes pa ta tema ni več tabu in tako si lahko pripadnice ženskega spola bolj sproščeno izmenjujejo nasvete, kako se spopasti z neprijetnimi bolečinami med (in pred) menstruacijo.


Vzrok menstrualne bolečine so maternični krči, ki so podobni tistim med porodom in so sicer prisotni ves čas, le da so med menstruacijo močnejši. Namen krčev med menstruacijo je, da se (če jajčece ni oplojeno) odlušči notranja sluznica maternice.bolečine med menstruacijo

Nekatere ženske čutijo bolečino že pred začetkom menstruacije, nekatere kasneje, pa tudi intenzivnost bolečine in trajanje se od ženske do ženske razlikuje. Nekatere imajo tako močne bolečine, da jih kljub uporabi protibolečinskih sredstev težko prenašajo in v takem primeru je dobro, da zdravnik razišče, kaj se v telesu dogaja. Prekomerna bolečina je lahko znak za bolezen ali motnjo; najpogostejša je endometrioza (razraščanje tkiva), benigni tumor, vntena medinična bolezen ali pa ozek maternični vrat. Vendar pa predvsem pri mladih dekletih močna bolečina redko pomeni, da gre za bolezen, z leti in rojstvi pa težave ponavadi izginejo.

Za ublažitev bolečin med menstruacijo zdravniki pogosto predlagajo kontracepcijske tablete, ki vplivajo na nivo hormonov in tako bolečine zmanjšajo, najpogostejše sredstvo za preprečevanje pa so seveda protibolečinske tablete vseh vrst.


Obstajajo pa tudi drugi učinkoviti načini, s katerimi lahko vsaka ženska poskusi omiliti bolečine med menstruacijo. S polaganjem toplih predmetov na hrbet ali trebuh se bolečina precej zmanjša, prav tako pa pomaga tudi zmerno gibanje v času krčev. Tudi redna telovadba, ki krepi mišice in manjša stres, vpliva na jakost bolečine med krvavitvijo. Za omilitev krčev je priporočljiva tudi nežna masaža trebuha in hrbta ter zaužitje dovolj tekočine. Dolgoročno je za zmanjšanje tegob uspešna sprememba prehrane in sicer je potrebno zaužiti dovolj vitaminov iz skupine B, kalcija, magnezija in železa, izogibati pa se je potrebno sladkorju, kofeinu in alkoholu. Dobrodošla pomoč pri blaženju krčev je tudi aromaterapija (izvlečki kamilice, sivke, …) ali pa pitje čaja iz rastlin, ki blažijo menstruacijske bolečine (ingver, kamilica, …).

Sredstev, s katerimi se bolečine med menstruacijo lahko ublažijo, je kar nekaj, vendar, če je prehudo, le obiščite zdravnika. Če pa so bolečine zmerne in se odločite, da si boste pomagale same, ukrepajte, ko se bolečina prične. Ko se telo razboli, traja namreč precej časa, da bolečina popusti. Nikar pa naj ženske ne pozabijo, da so v obdobju menstruacije še posebno občutljive, zato naj tistih nekaj dni malo bolj intenzivno popazijo nase.

VEČ VSEBIN: