Spolni odnosi naj bi bili nekaj prijetnega, vendar pa raziskave kažejo, da v mnogih primerih to ne drži. Predvsem ženske se velikokrat soočajo z bolečinami med spolnimi odnosi, ki so lahko povezane s številnimi razlogi. Eden izmed najočitnejših je premalo navlažena nožnica, vendar pa mnogokrat ne gre za to. V ozadju bolečin se lahko skrivajo tudi določene zdravstvene težave. Tako so bolečine med spolnimi odnosi zagotovo simptom, ki ga ne smete spregledati. To velja še posebej v primeru, da ne gre zgolj za občasno težavo, ampak so tovrstne bolečine nekaj, s čimer se soočate že dlje časa. Posvet z ginekologom je v tem primeru skorajda nujen. Predstavljamo vam nekaj možnih vzrokov za bolečine med spolnimi odnosi – čeprav ni nujno, da je to tudi vzrok za vaše težave, previdnost kljub temu ni odveč.


Spolni odnosi

Glivična okužba nožnice

Pogosto je za bolečine med spolnimi odnosi kriva glivična okužba nožnice. Gre za zelo pogosto težavo pri ženskah, zato je morebiten sram povsem nepotreben. Do okužbe lahko pride zaradi pogostega jemanja antibiotikov, zato je priporočljivo, da po vsakem jemanju naredite tudi kuro s probiotiki.

Vaginizem

Gre za stanje, za katerega so značilni neprostovoljni krči nožničnih mišic. V takšnem primeru običajno niti ni možna penetracija oziroma lahko povzroča hude bolečine. Pogosto je za uspešno odpravo te težave potrebna tudi razrešitev določenih psiholoških vzrokov, ki bi lahko vplivali na tovrstno odzivanje telesa.

Težave z maternico

V določenih primerih lahko bolečine med spolnimi odnosi opozarjajo tudi na nekatere težave, povezane z maternico. Najpogosteje je to znak, da so se na maternični steni pojavili miomi oziroma fibroidi. To so benigni oziroma nekancerogeni tumorji, ki so prisotni pri presenetljivo visokem odstotku žensk.


Endometrioza

Še eden izmed možnih zdravstvenih vzrokov za bolečine med spolnimi odnosi je endometrioza. Pri tej motnji gre za rast tkiva, ki sicer tvori notranjo maternično steno, tudi zunaj maternice. Na dolgi rok lahko endometrioza vpliva celo na zmanjšano plodnost.

Zunajmaternična nosečnost

Za zelo boleče spolne odnose je lahko v nekaterih primerih kriva tudi zunajmaternična nosečnost. Kot nakazuje že samo poimenovanje, v tem primeru sicer pride do združitve jajčeca in semenčice, vendar pa se nato oplojeno jajčece ne ugnezdi v maternični steni, zato nadaljnji razvoj zarodka ni možen. Stanje je lahko zelo nevarno, saj lahko pride zelo hitro celo do tega, da ženska izkrvavi, zato bolečin med spolnimi odnosi vsekakor ne smete preprosto zanemariti oziroma že vnaprej skleniti, da ne gre za nič posebej resnega.

Spolno prenosljive bolezni

Pri številnih spolno prenosljivih boleznih, kot je na primer genitalni herpes, se lahko kot eden izmed opozorilnih simptomov pojavijo tudi bolečine med spolnimi odnosi. Čeprav bolečino načeloma dojemamo kot nekaj negativnega, pa je to pravzaprav oblika, v kateri nam lahko telo najlažje sporoči, da se dogaja nekaj nenavadnega. Če sumite, da bi bila lahko ena izmed spolno prenosljivih bolezni vzrok za vaše težave med spolnimi odnosi, je tako vsekakor priporočljivo, da se čim prej testirate.

VEČ VSEBIN: