Manipulativno zdravljenje bolečin v vratnem delu hrbtenice je verjetno najstarejša oblika zdravljenja vratnih težav.


Spinalno manipulativno zdravljenje je terapevtski postopek, ki se s sopomenkami imenuje tudi manipulacija, manualno zdravljenje, manualna medicina ali kiropraktika. Osnovni princip tega zdravljenja je uporaba ročne tehnike, da bi se izvedla manipulacija, trakcija, globoka masaža ali spodbujanje vratnega predela hrbtenice in obhrbteničnih struktur.

Vratna hrbtenica je kot celota najcelovitejši del gibalnega sistema. Vrat sestavljajo različne kostne, mišične, sklepne, vezivne, živčne in žilne strukture, nameščene na razmeroma majhnem prostoru, ki so med seboj v neposrednem stiku. Prav zaradi anatomskih značilnosti vratu je izvor bolečine lahko lokalen ali oddaljen. Bolečina je prenesena iz drugih oddaljenih anatomskih struktur, iz katerih bolečinska vlakna vstopajo v hrbtenjačo na istih mestih kot iz vratu in so sorodnega embrionalnega izvora. Natančna anamneza, celovit pregled in pravilna razlaga bolnikovih simptomov in znakov nas privedejo do prave diagnoze.

Pri bolniku z bolečino v vratu in zatilju opravimo najprej splošni pregled (inspekcija, palpacija, perkusija in avskultacija), pregled muskuloskeletnega sistema vratu in nevrološki pregled vratu. Vedno pregledujemo slečenega bolnika, sede ali stoje in pri tem primerjamo prizadeto stran z neprizadeto. Pregledujemo glavo, vrat, zgornji del prsnega dela  hrbtenice, ramenske sklepe in zgornje ude. Iz tako dobljenih podatkov se lahko že osredotočimo na področje, za katero smo ugotovili, da je prizadeto. Istočasno pa moramo seveda upoštevati, da je hrbtenica kot celota nedeljiva enota, saj po uspešnem zdravljenju težav v predelu vratu lahko začutimo vzporedno bolečino v križu in obratno.


kiropraktika

TRD VRAT
Trd vrat ali tortikolis spremlja huda bolečina vratu, ki se ji pridruži zaščitni mišični krč. Do bolečine v zatilju pride zaradi pritiska na drugi vratni živec, ki potek med prvim in drugim vratnim vretencem, med katerima ni diska. motnja nastane največkrat zaradi zagozditve živca med vretenci, tako da so ta vretenca blokirana. V tem stanju je gibanje glave omejeno in najmanjši poskus spremembe položaja vratu izzove silovito bolečino. Včasih se bolečinam v vratu pridruži še vrtoglavica, brnenje v ušesih, težave s spominom, pomanjkanje koncentracije, težave z vidom in drugo. Pri vseh takih težavah je kiropraktični poseg zelo uspešen.

Okvare v spodnjem delu vratne hrbtenice so mnogo pogostejše kot okvare v zgornjem delu. Tu sta zlasti prisotni osteohindroza in spondiloza, ki sta vzrok zožitvi medvretenčnih odprtin. Te okvare so zelo pogoste in povzročajo neprijetne bolečine, ki so lahko stalno prisotne ali pa se pojavljajo kot rahla motnja pri premikanju vratu ali pa le v določenih položajih. Prav tako so lahko trajne ali pa se pojavljajo sunkovito kot krajši ali daljši boleči krči.

Bolečine vratnega dela hrbtenice, med katere spada tudi tortikolis, so lahko posledica nepravilnega položaja pri delu, napačne lege med spanjem, obrata med spanjem ali nenadnega zasuka vratu. Prav tako jih lahko povzroči prometna nezgoda, pri kateri smo pretrpeli nenaden udarec od zadaj in s tem sunkovit premik vratu. Mraz, vlaga in prepih tudi vplivajo na nastanek mišičnih krčev, s tem da tegobe samo še povečajo.

BOLEČINA, KI SE ŠIRI
Redkeje se v vratni hrbtenici pojavi hernija diska. Raziskave so pokazale, da do take poškodbe pride le pri 6 – 8 % ljudi. Vzrok tej težavi je pritisk na živčno korenino v vratu, medtem ko velja za ledveni del hrbtenice mnogo večja obolelost. V večini takih primerov sta prizadeti dve medvretenčni zvezi ali pa samo ena. najpogosteje in najhuje nastopi okvara v področju diska med petin in šestim ter šestim in sedmim vretencem. Ker se na področju vratnega dela hrbtenice nahaja cela vrsta živcev, se lahko bolečine tudi prenesejo in tako sploh niso omejene le na vrat. Bolečina se kaže na področju, ki ga živčna korenina oživčuje in se širi po telesu in okončinah, na primer med lopatice, lahko pa se izraža tudi kot glavobol in podobno.


Tudi bolečine v rami ali komolcu so dostikrat povezane z vnetjem vratnega živca. Bolečina, ki jo včasih spremlja intenzivno mravljinčenje, se lahko razširi po celi roki in seže prav do dlani in prstov. To pa je že zadosten razlog za preplah in takojšen obisk pri kiropraktiku.

Z manipulativnim zdravljenjem želimo izboljšati gibljivost segmentov v vratnem delu hrbtenice ter s tem zmanjšati bolečine. Nenadno močna bolečina v vratu, katere vzrok nista vnetje ali poškodba, je stanje, kjer z manipulativnim zdravljenjem dosežemo najboljše rezultate. Pri bolnikih, ki imajo že izražene degenerativne spremembe na vratni hrbtenici, pa je manipulativno zdravljenje nekoliko manj uspešno. Tudi ortodoksna medicina priznava, da lahko kronične bolečine v vratu, tenzijske glavobole in podobne težave v predelu vratne hrbtenice hitreje odpravimo s kiropraktiko oziroma s spinalno manipulativno tehniko.

Indikacijsko področje za SMZ je široko, uspeh zdravljenja pa je odvisen od starosti bolnika, stopnje degenerativnih sprememb, lokalnega in splošnega statusa.

POVZETEK
Smoter kiropraktike je torej odprava mehaničnih vzrokov, ki so porušili žilno, živčno in sklepno ravnotežje ter tako izzvali funkcionalne motnje. Gre torej za naravno terapijo, pri kateri s pomočjo rok v telesu ponovno vzpostavimo naravno in harmonično ravnovesje. S pomočjo kiropraktičnih tehnik pomagamo razbremeniti vse telesne sklepe, aktiviramo živčni sistem in sprožimo proces samozdravljenja., kajti možgani nadzorujejo vse dele telesa preko živčnega sistema. Terapijo izvajamo z rokami, ne uporabljamo zdravil in operativnih posegov, kar nas kiropraktike ločuje od ostalih zdravnikov.


Pri manipulativnem zdravljenju vratne hrbtenice najpogosteje uporabljamo naslednje tehnike:

  1. relaksacijska masaža – s sproščajočo masažo predela vratne in prsne hrbtenice dosežemo zmanjšanje mišične napetosti v vratnih in prsnih mišicah ob hrbtenici;
  2. osna trakcija – s to tehniko dosežemo dodatno sprostitev vratnih mišic, dosežemo pa tudi zmerno raztegnitev in sprostitev posameznih medvretenčnih sklepov;
  3. manipulacija – manipulacijske tehnike se med seboj razlikujejo glede na višino segmenta, ki ga želimo manipulirati. Ločimo ekstenzijsko manipulacijo in rotacijsko manipulacijo segmentov vratnega dela hrbtenice (glej sliki).

Dr. Drago Smiljanić

VEČ VSEBIN: