Angelina Jolie je v naslovni zgodbi za Vanity Fair razkrila, da jo je prizadela pareza facialnega živca, ki jo imenujemo tudi Bellova pareza. Pri tej nekoliko redkejši bolezni je značilno, da zaradi poškodbe obraznega živca oslabijo ali povsem ohromijo mišice ene polovice obraza.


Angelina Jolie

Vzrok je neznan

Slavna hollywoodska igralka meni, da jo je bolezen doletela, ker je v skrbi za svojo družino, kot pravi, popolnoma pozabila nase. Za igralko in borko za pravice šibkejših, predvsem otrok, je težko obdobje, ki ga je zaznamovala predvsem ločitev od Brada Pitta, v tem času pa je sebe postavila na zadnje mesto, kar se je v njenem primeru žal končalo z boleznijo, zato je zdaj, kot je dejala, čas, da se osredotoči na svoje zdravje in na zdravje svojih otrok.

Stanje, ki ga je doživela in ki je prizadelo njen obraz, se običajno sicer popravi samo, brez zdravljenja, a vsi vzroki zanj niso povsem raziskani. Povezujejo ga s prekomernim stresom, čeprav tega še niso potrdili, ugotovili pa so tudi, da lahko okvaro obraznega živca povzročijo okužbe z virusom herpes zoster ali herpes simpleks. Prav tako naj bi jo povzročala bakterijska okužba, Lymska borelioza, ki jo prenašajo klopi ali pa je vnetje živca lahko posledica vnetja srednjega ušesa.

Pomagala ji je akupunktura

Simptomi pareze facialnega živca so delna ali popolna ohromelost mišic ene strani obraza, bolečina za ušesom na prizadeti strani, povešen ustnični kot, iz katerega lahko izteka slina, nezmožnost zapiranja veke in solzenje na prizadeti strani, spremembe okusa. Pojavijo se lahko tudi težave z govorom. Simptome pareze lahko tako zamenjate s simptomi kapi, tako da ob tovrstnih simptomih v vsakem primeru čim prej poiščite zdravniško pomoč. Če gre za začasno parezo obraza, ki je doletela tudi Angelino Jolie in se pojavi v večini primerov, se stanje običajno popravi samo, zdravnik pa lahko predpiše zdravila za zmanjšanje zateklosti oziroma blaženje drugih sindromom. Angelina Jolie je posledice pareze odpravila tudi s pomočjo akupunkture, ki ji je po njenih besedah pomagala do popolne ozdravitve in ji pomagala, da je njen obraz zopet v prvotnem stanju.


VEČ VSEBIN: