Ščitnica je žleza, ki izloča hormone, ki so nujni za otrokovo presnovo, rast in spolni razvoj. Eden na štiri tisoč novorojenčkov se rodi s pomanjkljivim delovanjem ščitnice. Če tega ne prepoznamo dovolj zgodaj, se pri otroku pojavi razvojni zaostanek.


Ščitnica - bolezni ščitnice - hipotiroidizem in hipertiroidizem

Ščitnica in Hipotiroidizem

Ta žleza metuljaste oblike se nahaja pred sapnikom in izloča številne hormone – najpomembnejši med njimi je tiroksin. Če ščitnica izloča premalo hormonov, govorimo o stanju, imenovanem hipotiroidizem. Ker so ga v preteklosti pri otrocih velikokrat spregledali, je zaradi tega prišlo do trajnih okvar možganov in učnih težav, kar so poimenovali kretenizem.

Vzroki za nastanek hipotiroidizma so:

  • nerazvita ščitnica pri novorojenčku,
  • nepravilna lega ščitnice,
  • preslabo delovanje ščitnice,
  • nezadostno delovanje hipotalamusa,
  • če mati v času nosečnosti jemlje zdravila, ki zavirajo delovanje ščitnice,
  • dedne bolezni ščitnice,
  • pri starejših otrocih tudi pomanjkanje joda, ki je osnova za to, da ščitnica lahko proizvaja hormone.

Kako zdravimo hipotiroidizem?

Če zdravnik pri novorojenčku ugotovi znižano raven hormonov ščitnice v krvi, mu zdravnik predpiše nadomestni tiroksin. Če je bolezen dovolj zgodaj odkrita in zdravljena, se dojenček normalno razvija. Prvi znak te bolezni pri nekoliko starejših otrocih je golša, med drugimi znaki pa so še: zaostanek v rasti, pomanjkanje apetita, debelost, primanjkljaj energije, suha in bledikasta koža, srbečica, zaprtje in občutljivost na mraz. Ko otrok začne jemati tiroksin, težave izginejo, vendar ga mora jemati doživljenjsko.

Ščitnica in Hipertiroidizem

O nasprotnem stanju, hipertiroidizmu, govorimo, ko  ščitnica deluje čezmerno. Vzrok za hipertiroidizem pri dojenčku je imunsko obolenje ščitnice pri materi. To stanje prepoznamo po: izbuljenih očeh, rdeči koži, razdražljivosti in pospešenem srčnem utripu. Včasih se stanje popravi v nekaj tednih po rojstvu, ko se iz otrokove krvi izločijo vsa materina protitelesa, ki spodbujajo delovanje ščitnice.


Kako zdravimo hipertiroidizem?

Če znaki hipertiroidizma ne minejo in se še poslabšajo, mora dojenček jemati zdravila za zaviranje delovanja ščitnice. Jemlje jih dokler se protitelesa ne izločijo iz krvnega obtoka. Pri nekoliko starejših otrocih je včasih težko ugotoviti, da ščitnica deluje čezmerno. Tudi v tem primeru je lahko prisotno povečanje ščitnice oziroma golša. Med druge znake uvrščamo: pretirano živahnost in nemir, nenadno rast, hiter srčni utrip, tresavico, potenje in živčnost. Otrok se lahko hitreje razburi in trpi tudi njegov učni uspeh. Po jemanju zdravil bolezen izgine v nekaj tednih ali mesecih, nekateri otroci pa morajo jemati doživljenjsko terapijo. Če zdravila ne učinkujejo, lahko del ščitnice odstranijo operativno.

Preberite si tudi nekaj nasvetov za odrasle, kako si lahko pomagamo pri težavah s ščitnico.

VEČ VSEBIN: