Bronhitis je poimenovanje za okužbo oziroma vnetje bronhijev, drobnih in zelo številčnih cevk v pljučih. Virusi, ki povzročajo prehlad, vneto grlo, gripo in vnetje sinusov, se lahko razširijo tudi na bronhije. Tako postanejo zračni kanali zatečeni, vneti in deloma blokirani s sluzjo.


Čeprav veljajo prav virusi za najpogostejše krivce za bronhitis pri otroku, pa je lahko včasih tudi bakterija tista, ki privede do okužbe, v nekaterih primerih pa je bronhitis povezan tudi z alergijami in izpostavljenostjo snovem, kot so cigaretni dim, hlapi ali prah.

Bronhitis pri otroku

Kako pogost je bronhitis pri otroku?

Majhnih otrok, predvsem pa dojenčkov, bronhitis ne prizadene zelo pogosto, vendar pa imajo po drugi strani velikokrat težave s tako imenovanim bronhiolitisom. Medtem ko gre pri bronhitisu za vnetje zgornjih dihalnih poti, se pri bronhiolitisu vnamejo spodnje dihalne poti oziroma bronhioli. Tudi pri bronhiolitisu gre večinoma za virusno okužbo, in sicer najpogosteje z virusom, imenovanim respiratorni sincicijski virus.

Značilni simptomu bronhitisa

Čeprav bronhitis pri zelo majhnih otrocih ni zelo pogost, je dobro, da znajo starši hitro prepoznati značilne simptome bolezni in ustrezno ukrepati. Običajno se najprej pojavijo simptomi prehlada, kot so smrkanje, kašljanje, bolečine v grlu in nekoliko povišana telesna temperatura. Otrok začne tudi kašljati. Kašelj je sprva suh, sčasoma pa se pojavi tudi izpljunek zelenkaste ali rumenkaste barve. Zaradi kašljanja lahko otrok tudi bruha, kar mnoge starše zmede, saj simptom povežejo z drugimi boleznimi, ne z bronhitisom. Za bronhitis pri otroku so poleg tega značilne tudi bolečine v prsnem košu, zadihanost in hropenje.


Pri resnih oblikah bronhitisa lahko vročina nekaj dni narašča, kašelj pa je lahko prisoten celo več tednov, vse dokler se bronhiji ne zacelijo. V takšnih primerih sicer govorimo o nalezljivem oziroma akutnem bronhitisu, obstaja pa tudi kronični bronhitis. Ta se najpogosteje razvije pri otrocih tistih ljudi, ki kadijo v stanovanju oziroma ki otroka pogosto izpostavljajo cigaretnemu dimu. Preprečevanje kroničnega bronhitisa je tako še eden v množici razlogov, zaradi katerih bi morali otroka zaščititi pred cigaretami.

Kdaj je smiseln obisk zdravnika?

Kot smo omenili, je bronhitis pri otroku skoraj vedno posledica virusne okužbe, zato so možnosti pospeševanja zdravljenja zelo omejene. Kljub temu je priporočljivo, da pokličete zdravnika oziroma se dogovorite za obisk, saj boste le tako lahko zares vedeli, ali gre pri vašem otroku za bronhitis. Vsekakor morate zdravnika poklicati v primeru, da je vaš otrok mlajši od 3 mesecev in doživlja simptome, tipične za bronhitis. Za postavitev diagnoze bo moral zdravnik verjetno poslušati otrokovo dihanje s stetoskopom, pogosto pa se preverja tudi količina kisika v otrokovi krvi.

Včasih zdravniki otroka napotijo tudi na rentgensko slikanje prsnega koša, saj lahko tako izključijo pljučnico. Če se simptomi bronhitisa tudi po nekaj dneh ne umirijo, morate o tem obvestiti zdravnika. Problematična je lahko predvsem zelo visoka vročina, otrokov pediater pa mora biti obveščen tudi o morebitnem stopnjevanju intenzivnosti kašlja.

VEČ VSEBIN: