Življenje od nas pogosto zahteva, da se odločimo med nasprotujočimi si stvarmi. Nekaterih ne moremo doseči takoj, ampak moramo počakati. Ali bi delali, ali si privoščili uro tenisa? Ali bi brali knjigo, ali se igrali z otrokom? Ali bi popili še eno skodelico kave, ali bi se takoj vrnili v pisarno?


čas

Spremenite časovne navade

Tako kot lahko spremenimo prehrambene navade, lahko spremenimo tudi časovne navade. Skrbno načrtovanje in urnik dela vam omogočata, da najdete čas za tisto, kar želite početi. Zapomnite si: ZA POMEMBNE STVARI JE VEDNO DOSTI ČASA. Najbolj zaposleni ljudje najdejo ta čas, pa ne zato, ker bi imeli več časa, ampak zato, ker znajo s skrbnim načrtovanjem čas “narediti”.
Če delate isto stvar ob istih urah dneva, energijo obenem ohranjate in proizvajate. Ohranjate jo zato, ker se vam glede uporabe časa ni treba odločiti vsakič znova, proizvajate pa zato, ker postane določeno opravilo navada – navada telefoniranja, kuhanja, branja časopisa, igranja tenisa – vse ob določenih urah.

Dve vrsti prednostnega časa

NOTRANJI PREDNOSTNI ČAS je tisti del dneva, ko največ naredite, ko se najlažje zberete. Nekateri ljudje imajo najboljše ideje pred sedmo uro zjutraj, drugi pa so bolj ustvarjalni med deseto zvečer in polnočjo. Če se le da, porabite ves notranji prednostni čas za prednostne, pomembne, A naloge.
ZUNANJI PREDNOSTNI ČAS je najprimernejši čas za ukvarjanje z drugimi ljudmi – s sodelavci, partnerji, družinskimi člani in prijatelji.
Na primer, večina ljudi takoj po prihodu v službo prebere časopis, pije kavico, se pogovarja s sodelavci. Veliko bolje bi bilo, če bi te stvari prestavili na poznejše ure, ko so že nekoliko utrujeni, in bi dan začeli z pomembnejšimi opravili.

Kako najti čas, za katerega niste vedeli, da ga imate

Mnogi delajo tako zavzeto, da nimajo več časa za svojo družino, na koncu pa dobijo želodčni čir ali zbolijo na srcu. Njihova osnovna napaka je, da izgubijo občutek za tisto, kar je zares pomembno. Po nepotrebnem izgubljajo čas z manj pomembnimi stvarmi, bistvene naloge pa ostajajo neopravljene. Problem je treba rešiti tako, da si za določeno delo vzamejo manj časa, vendar znotraj tega časa delajo bolj učinkovito. Verjetno bi naredili dvakrat več, če bi si vzeli prosto popoldne ali večer in se naslednji dan vrnili na delo spočiti in telesno sposobni delati s polno paro.


Gospodinje in prosti čas

Gospodinja je glede prostega časa še v posebno težavnem položaju. Zaposlena je 24 ur na dan, hkrati pa omejena s časovnimi roki, saj kosila ali večerje ne more prestaviti na naslednji dan. Mati je vedno “v službi”. Ne zapusti delovnega mesta ob treh, da bi se vrnila domov, kjer jo čaka kosilo. Dejstvo je, da mati s kuhanjem, pospravljanjem, likanjem, nakupovanjem, vodenjem družinskega proračuna, manjšimi popravili vodi v bistvu majhno podjetje, v katerem je odgovorna za vse.
Zaradi tega se mora še posebej potruditi, če hoče najti zase vsaj malo prostega časa. Rešitev je spet v pravilnem načrtovanju. Če imate navado reči: “Enkrat ta teden si bom vzela nekaj prostega časa,” dobro veste, da vedno pride kaj vmes. Če pa se odločite za določen dan in uro, ta prosti čas že vnaprej načrtujete, in družina bo vašo odločitev sprejela. Primer: četrtek je dan, ko imate frizerja. Tudi če ne obiščete frizerja vsak četrtek, naj bo ta dan vaš. Izkoristite ga lahko za obisk prijateljic, brskanje po trgovinah, rekreacijo.

Dnevni seznam

Na vrh lista napišite “seznam nalog” ali preprosto “narediti”, nato pa zapišite vse stvari, ki jih želite opraviti čez dan. Kakor hitro je določena stvar narejena, jo prečrtajte, lahko pa dodate nove stvari, ki se jih sproti domislite. Ni dobro, če je vaš seznam sestavljen iz več koščkov papirja. Taki listki se radi izgubijo.

Kaj spada na seznam?

Boste dali na seznam prav vse, skupaj z rutinskimi opravili, ali samo posebne naloge? Boste zapisali vse, kar bi danes utegnili narediti, ali samo tisto, za kar ste se odločili, da boste naredili? Različic je mnogo in različni ljudje se odločijo za različne rešitve.
Na seznam ne pozabite dati A dejavnosti v zvezi z vašimi življenjskimi cilji. Na primer:

 • začeti z učenjem francoščine
 • najti nove prijatelje
 • kupiti liter mleka
 • napisati znancu čestitko za rojstni dan.

Včasih boste najbrž že vnaprej vedeli, da vsega ne boste mogli narediti. Kadar imate preveč opravkov, je bolje, da se zavestno odločite, katerim boste dali prednost, kot pa da stvar prepustite naključju.
NUJNO JE, DA DOLOČITE STVARI, KI IMAJO PREDNOST!
NAJPOMEMBNEJŠE STVARI OPRAVITE NAJPREJ!
NIČ HUDEGA, ČE NE NAREDITE VSEGA!
IZPOLNITI SEZNAM NI BISTVENO, BISTVENO JE ČIM BOLJE IZKORISTITI ČAS.


Naloge, ki jih je bolje pustiti neopravljene.

Eden najboljših načinov, kako najti čas za A-je, je ta, da zmanjšamo število C-jev, za katere se nam zdi, da jih moramo narediti. Nekateri C-ji čez čas postanejo popolnoma brez pomena:

 • zalivanje vrta, kadar kaže na dež
 • kidanje snega, kadar kaže na sončno vreme
 • odvoz odpadnega papirja, kadar vemo, da bodo ponj najbrž kmalu prišli otroci
 • brisanje tal na deževen dan tik pred prihodom otrok iz šole.

Verjetno se lahko spomnite še mnogih drugih stvari, ki so preveč nebistvene, da bi jih bilo treba narediti. Če brisanje prahu, pranje perila in podobne stvari lahko preložite še za kakšen dan, potem jih preložite. Čeprav C-je lahko preložimo, je predolgo odlašanje včasih prav škodljivo. Za primer lahko vzamemo polnjenje avtomobilskega tanka. Veliko časa lahko prihranimo, če ga napolnimo takrat, ko je skoraj prazen, precej pa je nerodno, če obtičimo s praznim tankom sredi zapuščene ceste.

Kako se prilagodimo sebi in drugim

Zaradi pomanjkanja časa pogosto prizadenemo druge ljudi, vendar včasih ni druge poti. Če bi hoteli ustreči vsem, ki zahtevajo našo pozornost, bi porabili veliko časa. Vsem res ni mogoče vedno ustreči. Včasih smo res v dilemi, ali preložiti oziroma se odpovedati lastnemu A-ju, če nas bližnji ali pomemben človek prosi, naj storimo nekaj drugega. Določiti moramo stvari, ki imajo prednost, glede na človeka, ki postavlja zahteve, ter možne posledice v primeru, da zahteve ne bi izpolnili. Če ta človek ni pomemben, se lahko odločite, da njegovo prošnjo odklonite – vsaj prvič. Nekatere izmed prošenj ljudje tako ali tako kmalu pozabijo in vam jih potem sploh ni treba upoštevati.

Naučite se reči ne

Ta kratka beseda vam lahko prihrani precej časa, če jo izrečete jasno, glasno in vljudno. Človeku lahko poveste, da se zavedate, koliko mu tista stvar pomeni, vendar pa ste zaenkrat preveč zaposleni, da bi mu lahko ustregli.


Kompromisi, ki delujejo

Kaj lahko storite, če je prosilec vaša žena, šef, otrok, vaš najboljši prijatelj? Če smo pripravljeni narediti kompromis, pogosto lahko zadovoljimo potrebe drugih, ne da bi nam bilo treba popolnoma žrtvovati stvari, ki jim dajemo prednost mi sami. Recimo, da vas hčerka prosi, da ji sešijete obleko za zabavo, ki bo čez nekaj dni. Težko bi ji odrekli, saj se je zelo veseli. Predlagajte ji, da ji sešijete krilo, ki ga boste naredili v precej krajšem času.

Pobeg

Kadar se ukvarjate s kakšnim pomembnim, a neprijetnim opravilom, vas kaj hitro lahko začne mikati kakšno drugo nepomembno opravilo. To je pravzaprav pobeg od A-ja. Oglejte si seznam sedmih običajnih oblik pobega in se med branjem vprašajte, katero od oblik običajno uporabljate!

 1. Uživanje. Početi tisto, pri čemer resnično uživate (kupovanje, spanje, lenarjenje)
 2. Druženje. Obiskovanje prijateljev ali klepetanje po telefonu.
 3. Branje. Prelistavanje časopisov in revij.
 4. Narediti sam. Delati nekaj, kar bi lahko naredil kdo drug, poglabljati se v delovne postopke, ki z vašim delom nimajo nobene povezave.
 5. Pretiravanje. Pretirano natančno pregledujete delo sodelavcev, podrejenih, kratko poročilo obdelate do najmanjših podrobnosti, počistite pisalno mizo in pisarno do zadnjega lističa.
 6. Pobegniti. Osebno urejate vse zadeve, čeprav bi morda zadoščal že telefonski klic, podaljšate opoldanski odmor, se odpravite po nujnih nakupih, ki pa sploh niso tako nujni, kot se zdi na prvi pogled.
 7. Sanjarjenje. Načrtujete, kako boste zapravili denar, ki ga sploh še niste zaslužili, kako boste preživeli konec tedna.

Oblik pobega je še ogromno. Če od nujnih in neprijetnih opravil ne pobegnemo prepogosto, ni s pobegom prav nič narobe! To so stvari, ki nam popestrijo življenje. Prav zato so tudi tako vabljive! Vendar nikoli ne pozabimo na Anne in njeno zahvalno pismo ter njene težave, ker je predolgo bežala pred zoprnim pisanjem!
Včasih je pobeg upravičen in pomeni dobro uporabo časa: pomembne naloge lahko čez čas postanejo popolnoma nepomembne, ali pa se nam čez čas razkrijejo nove, boljše rešitve problema.

Kako pobegu presekati pot

Včasih je prav enostavno. Radi bi shujšali ali prenehali kaditi. Najbolje je, če doma nimate slaščic ali cigaret. Vsakič ko si jih boste zaželeli, boste morali ponje v trgovino. Vedno ne boste pri volji, da bi se oblekli in v mrazu odšli ven! Če je vaša priljubljena oblika pobega nakupovanje, se odločite, da boste nakupovali samo enkrat tedensko. Televizija je sijajna oblika pobega. Najbolje bi bilo prodati televizor. Ali pa vsaj poskusite omejiti gledanje televizije le na tiste oddaje, ki vas res zanimajo, in preskočite vsaj reklame.

Ne prelagajte na jutri, kar lahko storite danes!


VEČ VSEBIN: