Ko so otroci še mlajši, si starši pogosto zaželijo, da bi čim prej prišel ta dan, ko bodo odleteli iz varnega gnezda in bodo sami imeli več časa zase. Nobenih umazanih nogavic, ki bi ležale naokrog, nič več prevažanja z ene dejavnosti na drugo, nič več kuhanja ogromnih količin hrane itd.


Ko pa otroci odrastejo in vendarle odidejo od doma, so številni starši nemalokrat kar precej izgubljeni. Ne vedo, kaj bi sami s sabo, saj imajo kar naenkrat manj obveznosti in manj skrbi. Prej živahen dom, kar naenkrat postane tih, starši pa izgubijo občutek potrebnosti in pomembnosti. Marsikateri starši se z odhodom otrok precej težko soočijo, a ni treba, da je tako. To je odličen čas, da se starši lahko končno spet malo bolj posvetijo sebi in partnerju ter svojim zanimanjem. To je čas za novo poglavje v življenju, ki lahko dodobra preobrazi življenje človeka in mu da nek nov smisel.

Seniorji

Naučite se kaj novega

Otrokom ste pomagali skozi vsa dolga leta šolanja in zdaj je morda čas za to, da se tudi sami naučite kaj novega. Morda vas že dolgo zanima nek tečaj ali pa razmišljate celo o tem, da bi se vpisali na fakulteto in spet postali študent/-ka. Ko otroci zapustijo dom, imajo starši priložnost, da se začnejo ukvarjati s tistim, kar so si že dolgo želeli – naj gre za karierno pot ali pa preprosto za nek konjiček. Nikoli ni prepozno, da postanete tisto, kar ste si že od nekdaj želeli. Možnosti je ogromno, zato se ne omejujte, ampak dajte priložnost svojim resničnim (tudi tistim najbolj skritim) željam. Če ne veste, česa bi se sploh lotili, lahko za začetek skozi prostovoljno delo spoznate nove stvari in prepričani smo, da boste hitro našli tisto, kar vam je pisano na kožo in čemur bi se radi bolj posvetili.

Spremenite svojo prehrano

Zdaj ko vam ni treba več kuhati za otroke, lahko začnete končno tudi v kuhinji malo bolj eksperimentirati in poskušati nove jedi. Morda si že nekaj časa želite odreči izdelkom živalskega izvora ali pa razmišljate, da ne bi več uživali glutena … Zdaj imate to priložnost. Lotite se novega prehranskega načrta in pri njem vztrajajte 30 dni, potem pa boste videli, kako se počutite. Bodite ustvarjalni, predvsem pa poslušajte svoje telo in njegova sporočila. Lahko začnete sočiti ali pripravljati hranljive smoothieje. Zdaj vas nihče ne omejuje, ni vam treba poslušati zmrdovanja ob nepoznanih jedeh. Zdaj ste tudi v kuhinji sam svoj šef.


Spremenite svoj videz

Lahko se odločite za spremembo pričeske ali le novo barvo las. Zakaj bi se omejevali, privoščite si. Ko otroci odidejo od doma, imajo starši kar naenkrat več časa – zakaj ga ne bi morda izkoristili za gibanje. Začnite obiskovati telovadnico, vpišite se na tečaj joge, odidite ven na sprehod ali sproščujoč tek. Gibanje vas bo poživilo in vam dalo obilico nove energije.

Naj bo to čas za boljše samospoznavanje

Veliko staršev zaradi številnih skrbi in obveznosti, ki jih prinaša starševstvo, kar nekako pozabijo nase in se izgubijo. Ne vedo več, kakšno vlogo naj igrajo v življenju – so mama/žena/oče/mož? Morda je to čas, ko lahko na novo definirate, kdo ste in kaj od sebe želite v življenju.

Spoznavajte nove ljudi

Vaši prijatelji vam bodo vedno v oporo, a s srečevanjem novih ljudi lahko še dodatno razširite svoja obzorja in interese. Novi ljudje vas lahko naučijo marsikaj novega, vam pokažejo nove poglede in vas še dodatno obogatijo. Ne ostajajte doma, bodite družabni in odprti.

 

VEČ VSEBIN: