Pogovarjanje z vašim otrokom je odlična priložnost za poglobitev vajinega odnosa in hkrati priložnost za otrokovo učenje. Dejstvo je, da število besed, ki jih vaš otrok sliši v prvih petih letih odraščanja, neposredno vpliva na jezikovne spretnosti in IQ pozneje, ko je starejši.


Četudi mislimo, da svojim otrokom govorimo same pravilne stvari in se izogibamo neprimernim temam, se slej kot prej znajdemo v zapletenih situacijah. Morda imamo celo občutek, da svoje otroke kar naprej usmerjamo, popravljamo, sprašujemo, spodbujamo in jim pomagamo. Družinski pogovori so pomembni, vendar je pri otrocih pomembno, da se držimo načela – manj je več. Preberite si, katere so 4 stvari, ki jih svojim otrokom nikoli ne bi smeli reči, ne glede na starost.

Starši in otroci

  1. »Takoj se opraviči«

Prisilno opravičilo je brezpomensko, saj se otrok iz tega nič ne nauči in če se že opraviči, to naredi zgolj zato, ker se mora in ne zato ker bi tako čutil. Zaradi prisilnega opravičila se nihče ne počuti boljše. Če otrok naprimer nekoga udari, se mora opravičiti zaradi svojega obžalovanja in ne zato, ker ste mu vi tako veleli. Otroka vodite pri razmišljanju, kaj je naredil narobe in zakaj, saj boste le s takim pristopom hitreje prejeli pristne otroške besede.

  1. “Moj otrok je težaven” in podobne primerjave

Ne opisujte otrokovega karakterja drugim, saj lahko zelo hitro pride do napačnih predstav in posplošitev. Vsak človek je zgodba zase in kot tak tudi unikaten. Opisujte otrokova dejanja, ne pa njegovega karakterja, saj označevanje ljudi po določenih lastnostih hitro pripelje do prevelikih posplošitev in stereotipov, hkrati pa se ti otroci teh lastnosti težje znebijo kasneje, ko odrastejo.


  1. Ne lažite jim

Če se otrok ne obnaša lepo, mu ne lažite, da ga boste pustili tam in odšli, saj tega ne boste storili. Najprej zato, ker ga imate radi in drugič zato, ker se otrok zaradi porednega obnašanja ne pusti v neznani okolici. Če torej tega ne mislite resno, jim ne lažite, saj verjetno nočete izgubiti otrokovega zaupanja v želji, da bi se lepše obnašal.

  1. »Ti si najboljši in najpametnejši«

Ne hvalite svojega otroka vsepovprek in ne govorite v superlativih. Pohvalite ga iskreno, ker bo v nasprotnem primeru ob takem obnašanju otrok slej kot prej dobil potrebo po tem, da se ga poveličuje in ko bo stopil v kruti svet, kjer se nam tekom odraščanja zgodi tudi kakšna kruta stvar, se bo s tem težje spopadel. Popolnoma nič ni narobe, če otroku poveste po pravici, da česa ni dobro opravil, saj nihče ni dober v vsem. Prav tako pazite, da ga tudi kritizirate ne kar naprej, saj se bo otrok počutil nemočnega in nesposobnega. Poiščite srednjo pot in verjemite, otroci vam bodo hvaležni.

Komunikacijski vzorci, ki jih vzpostavimo s svojimi otroki, so ena temeljnih vezi, ki jih imamo z njimi. Prek njih jih vzgajamo v zdrave, nekonfliktne in močne osebe, ki se bodo v življenju trudile za tisto, kar si želijo, ne glede na kakšen poraz.

VEČ VSEBIN: