Cimet, ki je še posebej dobrodošel v zimskem času, po zraku zadiši kot omamen vonj, ki nas vedno znova spominja na prihod novega leta. V čaju, kakavu, v kavi ali v sladicah … Kjerkoli že, cimet je odlična začimba, ki hkrati služi tudi kot zdravilo.


Cimet

Že iz preteklosti je znano, da cimet dobro deluje na zdravje ljudi. Mnogi pravijo, da so z njim poskušali omiliti diarejo, prehlad, gripo, slabost, revmatizem in še bi lahko naštevali. Prav tako so ga uporabljali za zdravilo proti glistam, glivicam, blažil pa naj bi tudi menstrualne krče. Že pol žličke cimeta na dan naj bi zniževalo krvni tlak in raven holesterola v krvi za do 20 odstotkov, z njegovo pomočjo telesu pomagamo znižati krvni sladkor, še dandanes ga uporabljajo v izdelkih za hujšanje. Popularen cimet torej ni zgolj odlična začimba, ki razveseljuje naše brbončice in čutilo za vonj, temveč je učinkovito sredstvo za lajšanje marsikaterih nevšečnosti!

Cimetove palčke

Ste vedeli, da je bil cimet nekdaj izredno cenjen? Služil je kot idealno darilo za vladarje in oblastnike, saj je nekoč 350 gramov te začimbe stalo enako kot pet kilogramov srebra, ponekod je veljal celo več kot zlato. Revnim ni bil dostopen, a na srečo danes živimo v malo drugačnih časih. Kupimo ga lahko v trgovinah za zmeren denar, ki ni prav nič v primerjavi z veseljem, ki ga z njim doživimo. Če imamo radi njegov okus, potem si z njim popestrimo različne jedi in pijače, odličen je v kombinaciji s sadjem in sladkimi stvarmi, dodajamo ga v kompote, nekateri celo k mesu.

Cimet pridobivajo iz lubja zimzelenega drevesa cimetovca, ki dobro uspeva v Indiji, Javi, Braziliji, Vietnamu, Egiptu in Šrilanki. Poznamo kar od 50 do 250 različnih vrst drevja, vsaj tako pravijo botanični strokovnjaki, čeprav se vsi strinjajo, da najboljši raste prav na Šrilanki.


VEČ VSEBIN: