Ena izmed najbolj zanimivih raziskav se je tokrat lotila priljubljenega čipsa in njegovih učinkov pri nosečnicah. Vsi ga radi kdaj grizljamo, si privoščimo kaj slanega in zraven morda gledamo televizijo. Rezultati pa niso tako prijetni kot bi si mislili. Ugotovili so namreč, da uživanje čipsa med nosečnostjo lahko vodi v precejšnje zdravstvene težave za novorojenčke.


nosečnica in čips

Če med nosečnostjo uživate veliko količino čipsa, hrustljavih prigrizkov ali piškotov, lahko to privede do neprijetne posledice. Vaš novorojenček se lahko rodi s podpovprečno porodno težo, pravi raziskava.

Velikost glavice

Bodoče mamice, ki imajo visok vnos akrilamida, ki ga najdemo v živilih, ki jih kar pogosto uživamo, med drugim tudi v kavi, imajo tudi večjo verjetnost, da bodo porodile otročka, ki bo imel manjši obseg glave. Velikost glave otroka so povezali z zapoznelim nevrološkim razvojem, medtem ko so nižjo porodno težo povezali s škodljivimi vplivi na zdravje v zgodnjem otroštvu in med odraščanjem otrok.

Otroci, rojeni materam z visokim vnosom akrilamida, so bili v povprečju do 132 gramov lažji od dojenčkov, rojenih materam, ki so imele nizek vnos, pravijo raziskovalci. Učinek akrilamida je primerljiv z nižjo težo ob rojstvu, ki jo povzroča kajenje matere, pravijo. Ugotovili so, da je dojenčkova glava manjša tudi do 0,33 cm.


Akrilamid

Akrilamid je kemikalija, ki se naravno proizvaja v živilu kot posledica kuhanje hrane, ki je bogata s škrobom, pri visokih temperaturah, kot sta denimo peka ali cvrtje. Najdemo ga lahko v hrani, pa naj bo kuhana doma ali pa predelana, vključno s čipsom, kruhom in kavo. »Morebitne javno-zdravstvene posledice teh ugotovitev so precejšnje,« pravijo avtorji.

»Zmanjšana porodna teža je dejavnik tveganja za številne škodljive učinke na zdravje zgodaj v življenju in je povezana s številnimi neželenimi izidi kasneje v življenju. Med te spadajo nižje postave, večja pojavnost bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2 in osteoporoza,« še dodajajo. »Te ugotovitve nudijo dokaze, ki potrjujejo, da moramo nekaj narediti in spremeniti proizvodnjo hrane in zagotoviti jasne javne zdravstvene nasvete nosečnicam za zmanjšanje vnosa živil, ki lahko vsebujejo visoke koncentracije akrilamida.«

Široka raziskava

Raziskovalci so preučili prehrambne navade 1100 nosečnic med 2006 in 2010 na Danskem, v Angliji, Grčiji, na Norveškem in v Španiji. Uporabili so vprašalnike, osredotočene na frekvenčnost hrane pri materah, in preučili tudi popkovnično kri vsakega otroka. Ta zagotavlja podatke o ravneh izpostavljenosti akrilamida v zadnjih mesecih nosečnosti.

Študijo je vodil Center za raziskave v okoljski epidemologiji v Barceloni. Vključevala je 20 raziskovalnih centrov po vsej Evropi, vključno z ekstenzivno raziskavo Born in Bradford (rojeni v Bradfordu). Program je eden od največjih in je preverjal zdravje okoli 14,000 otrok, rojenih v tem mestu.


VEČ VSEBIN: