Podnebne spremembe bi lahko povzročile ponovni izbruh epidemije črne kuge med svetovnim prebivalstvom, opozarjajo raziskovalci.


Črna kuga

Ugotovili so namreč, da se bakterija, ki povzroča to smrtonosno bolezen, množično razmnožuje v obdobjih toplih pomladi in vse bolj deževnih poletij. Bolezen se pojavlja v vseh delih sveta, najbolj pa je razširjena med glodalci v osrednji Aziji. Na človeka se običajno prenaša z bolhami – te postanejo dejavne pri temperaturi, višji od 10 °C. Raziskave so pokazale, da se je pri porastu temperature v spomladanskem obdobju za samo stopinjo obolevnost za boleznijo pri živalih povečala za 59 odstotkov, to pa seveda pomeni tudi precej večje tveganje za okužbo ljudi.

Za izbruh epidemije je potrebno dovolj veliko število gostiteljev ter dejavnih bolh, ki se hitro množijo predvsem v toplih in vlažnih okoljih in prenašajo bolezen. Bakterija Yersinia pestis, ki naj bi povzročila epidemijo črne kuge v srednjem veku, je pomorila več kot 20 milijonov ljudi. V Aziji, delih Afrike, južni Ameriki in v Združenih državah Amerike za črno kugo vsako leto zboli okrog 3.000 ljudi.

VEČ VSEBIN: