Širni svet je morda prvič slišal za darila ob porodu, ko je Catherine Zeta Jones rodila prvega otroka in ji je mož Michael Douglas podaril diamantno zapestnico. Po porodu se večina pozornosti okolice nemudoma preseli na malo štručko in mamice, ki so opravile najtežje delo, se velikokrat lahko počutijo potisnjene v ozadje.


darilo za porod

Je gesta lepa ali nepotrebna?

Mnenja ljudi so kot vedno tudi tu deljena. Mnogi kritiki – med njimi so tudi nekatere matere – trdijo, da je otrok najlepše darilo ter da je nedopustno, da bi se takšen čudovit dogodek spremenil v potrošniški obred. A tudi druga stran ima svoje razloge za praznovanje takšne tradicije.

Kot pravi mamica Lea, ki je v dar prejela nakit, je devet mesecev nosila otroka in svoji nosečnosti posvečala veliko pozornosti od pravilne prehrane do gibanja in redne meditacije. Po dolgem porodu, ki je bil najtežja stvar, kar jih je v življenju naredila, je bil zdrav sinček vsekakor najpomembnejše in najlepše darilo. Kljub temu pa jo je globoko ganilo in razveselilo darilo moža, saj ji pomenilo predvsem njegovo priznanje, da je naredila nekaj resnično čudovitega in zahtevnega.

Od torbic do diamantov

Zvezdnice seveda stvari delajo malenkost drugače od ostalih in darila, ki jih prejmejo ob porodu, niso izjema. Nekatere prejmejo drage torbice vrhunskih oblikovalcev, kot recimo igralka Tori Spelling ali pa nedavno zvezdnica resničnostih šovov Kristin Cavallari. Ta je za rojstvo sina prejela ikonično Hermésovo Birkin torbico, ki je njenega zaročenca osušila za približno deset tisočakov.


Večinoma pa prejmejo slavne mamice nakit. Prstani, ogrlice, uhani ali zapestnice iz žlahtnih kovin pogosto spremljajo diamanti ali drugimi dragimi kamni. Med prejemnice sodijo Jennifer Garner, Nicole Kidman in Katie Holmes. Velikokrat pa je v nakit vtisnjen tudi pečat novorojenčka, kot je datum poroda. Jennifer Lopez je prejela v dar diamantne uhane z vgraviranimi začetnicami svojih dvojčkov, medtem ko je Mariah Carey prejela z diamanti posuti ploščici z imeni svojih otrok.

Različne ideje

Različnih možnosti za lepa darila je vsekakor več kot so le torbice in diamanti. Nakit je lepa izbira za tiste mamice, ki ga tudi sicer rade nosijo. Lepa gesta so obeski in ploščice z osebno noto, kot so začetnice otroka, njegov rojstni dan in podobno. Treba bo le paziti na male radovedneže, ki bodo prepričani, da je imela mamica odlično idejo, kako zabavno in svetlečo igračko imeti vedno na dosegu malih ročic.

Poleg nakita so lahko lepo darilo tudi unikatni okviri za prve fotografije mlade družine, bon za prve družinske počitnice, kamera, ki bo ujela trenutke z dojenčkom ali pa najem storitev poporodne doule, da mami olajša prve tedne z novorojenčkom. Seveda pa ni nujno, da je potrebno po nakupih – zapisana očetova izkušnja nosečnosti in poroda bi gotovo ganila marsikatero mamico, pa tudi darila izpod njegovih rok. Bolj kot samo darilo je pomembna gesta, ki novi mamici pove, da je čudovita in da je opravila resnično veliko delo.

 

VEČ VSEBIN: