Otroci, ki se rodijo materam s prekomerno telesno težo, imajo več možnosti, da bodo debeli. Med vzroki za debelost otrok je tudi kajenje matere med nosečnostjo, vsa ta dognanja pa so pomembna za človeštvo današnjega časa, saj so otroci vedno bolj obilni in zdrav slog življenja postaja vedno bolj zanemarljiv. Kar pa je zanimivo, je dejstvo, da lahko učinek prekomerne telesne teže matere med nosečnostjo na novorojenčka izravnava dojenje!


Tudi hitro pridobivanje teže za dojenčka ni nekaj, s čimer naj bi se starši prekomerno hvalili.  A dojenje in pozno uvajanje trde hrane zmanjša tveganje, da bo otrok postal debel, za približno 15 odstotkov, kar je nadvse navdušujoča številka.

Debeli otroci

Dojite otroke!

Raziskovalci upajo, da bodo te novice pomagale materam, da sprejemajo bolj zdrave odločitve glede svojih otrok. Dr. Stephen Weng je izvajal študijo, ki jo je vodila dr. Sarah Redsell v šoli za zdravstveno nego, babištvo, in fizioterapijo na Univerzi v Nottinghamu, in povedal,  da na otrokov razvoj vplivajo zapleteni vzorci, od genetike do načina življenja staršev. »Kako natanko naj bi dojenje vplivalo na zmanjšanje tveganja za debelost v otroštvu, lahko ugibamo. Možno je, da gre za mešano prehrano, manjšo količino kalorij iz materinega mleka ali pa kombinacijo  drugih stvari. Raziskave pa kažejo, da ima dojenje otroka v primerjavi z nedojenjem majhno prednost v vsakem primeru.«

Dokazi kažejo, da imajo otroci, ki so pretežki že do petega leta, večjo verjetnost, da postanejo debeli – do te mere, da bo to ogrožalo njihovo zdravje – v odrasli dobi. Ugotovitve izhajajo iz sistematskega pregleda in analize podatkov iz 30 predhodnih študij na 200.000 ljudeh. Raziskave so preverjale dejavnike, ki vplivajo na otroke v prvih 12 mesecih in njihove možnosti za povezavo s debelostjo pri otrocih. Študija, objavljena v reviji Arhivi bolezni v otroštvu, je ugotovila, da so imeli otroci, ki so bili dojeni in so začeli jesti gosto hrano kasneje, nekoliko zmanjšane možnosti, da postanejo debeli.


Kaj pa kajenje matere?

Otroci, katerih matere so imele prekomerno telesno težo pred nosečnostjo, so imeli kar 1,37-krat večjo verjetnost, da bodo imeli prekomerno težo do tretjega leta, 4,25-krat večjo verjetnost, da bodo imeli prekomerno težo do sedmega leta, in 2,36-krat večjo verjetnost, da bodo imeli prekomerno težo med devetimi in štirinajstimi leti. Šest od sedmih študij je pokazalo pomembno povezavo med dojenčki, ki so bili ob rojstvu težka, in debelostjo kasneje v otroštvu. Podobno lahko hitro pridobivanje telesne teže v prvem letu dojenčka pogosto vodi v debelost. Otroci, ki so bili dojeni, četudi le kratek čas, so imeli za 15 odstotkov manj možnosti, da postanejo debeli.

Kajenje med nosečnostjo pa tveganje za prekomerno telesno težo otrok poveča za kar 47,5 odstotkov. Priznati pa moramo, da je to lahko tudi zato, ker kajenje spremlja številne druge odločitve glede življenjskega sloga, je priznal dr. Weng. A raziskava bo zagotovo pomagala pripraviti »kontrolni seznam« za splošne zdravnike, ki bodo tako vedeli, kateri dojenčki so najbolj ogroženi za prekomerno telesno težo pozneje v življenju.

VEČ VSEBIN: