Debelost je huda težava, ki je v Veliki Britaniji dosegla porast med mladimi. Zadnja leta se tam namreč ukvarjajo s precejšno odvečno težo med mladimi, kar postaja vedno bolj pogosta težava. Zahvaljujoč uniformam v šolah lahko to težavo zdaj tudi zelo učinkovito ‘izmerijo’. Grozljiva težava, ki je velika grožnja za telo in zdravje, pa ni omejena le na Veliko Britanijo.


debelost

Izkazalo se je, da je epidemija debelosti v Veliki Britaniji vodila k temu, da imajo učenci zdaj hlače s pasom v velikosti 107 centimetrov in suknjiče velikosti 137 centimetrov. Trgovci tudi pripovedujejo, da osnovnošolcem naročajo puloverje v velikosti XL in večjih, kar je velikost, ki jo običajno nosijo odrasli moški.

Odrasle velikosti

Novica je skrb vzbujajoča, saj zaradi povečanega povpraševanja zdaj trgovine dobavljajo otroška oblačila v šokantnih velikostih. Uniforme šolarjev so bile nekdaj na voljo v standardnih velikostih in v primeru, da je nekdo potreboval večjo velikost, te naročali posebej in precej redko. Zdaj je povpraševanje po večjih velikostih skokovito naraslo. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da vsako leto zahtevajo večje številke.

Iz neke trgovine, ki izdeluje izključno uniforme, poročajo, da sta kar dva izmed petih parov hlač, ki jih prodajo, narejena s širšim pasom, ki je tudi dvakrat bolj raztegljiv kot običajni kroji. Lastnik trgovine je tudi povedal, da učenci potrebujejo ovratnike v velikosti 43 centimetrov, jopiče pa v velikosti 54.


 Avstralci ugotovili izvor težave

Pred dvajsetimi leti so enajstletni fantki nosili suknjiče v velikosti 30-34, zdaj pa povprašujejo po velikostih 46 in še večjih. Pred petimi leti je največje krilo, ki so ga prodali v trgovini, v pasu merilo 50 centimetrov. Zdaj se velikosti v pasu gibljejo nekje okrog 66 centimetrov za deklice, ki imajo samo dvanajst let. Podatki zbujajo skrb med strokovnjaki, ki opozarjajo na pomembnost gibanja, športa, treniranja in pravilne prehrane. »Olimpijskim igram običajno sledi navdušenje nad športom, zato je pomembno, da ta trenutek vlada izkoristi za izboljšanje dostopnosti do športa v šolskem načrtu in izven njega,« pravi Tam Fry iz Child Growth Foundation. Investiranje v športno infrastrukturo in svetovanje o zdravem življenju je ključno za reševanje problema.

S težavami glede teže pa se soočajo tudi v ZDA in Avstraliji. Avstralci so v veliki raziskavi ugotavljali, kateri so ključni razlogi za prekomerno debelost med otroki. Ugotovitve lahko staršem pomagajo pri nadzoru širjenja otrokovega pasu, saj je imelo kar trideset odstotkov debelih otrok v svoji sobi tudi televizijo. Približno polovica otrok je vsaj trikrat tedensko jedla večerjo pred televizijo in 60 odstotkov teh otrok je za lepo obnašanje prejelo nagrado v obliki sladkarije, petina teh otrok pa ni jedla zajtrka. Otroci morajo jesti obroke stran od računalnikov, televizije, mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav ter ne smejo piti sladkih napitkov. Vse od naštetega pa seveda velja tudi za odrasle.

VEČ VSEBIN: