V zimskem času, ko nas pogosto presenetijo padavine, postane dežnik naš nepogrešljiv sopotnik. Z malo domišljije in drznosti, pa lahko postane tudi zanimiv modni dodatek. Ali ste vedeli, da so dežnike v preteklosti uporabljali za zaščito pred močnim soncem in ne pred dežjem? Zgodbe pravijo, da so jih začeli izdelovati na Kitajskem, prav tako naj bi jih ročno izdelovali prebivalci majhne tajske vasi.


Dežnik

Sprva so bili enostavni, saj se niso dali zapreti.  Okvirji in držala so bili izdelani iz bambusa, ponjavo iz tako imenovanega Sa papirja, za lesne dele na vrhu in koncu so izbrali bor. Sčasoma so nadgradili svoj izum in začeli na papir dodajati še smolo, ki jih je še bolje ščitila pred vlago in vročino, prav tako so jih pobarvali z barvo in nanje začeli risati različne motive. Senčnike oz. dežnike so za zaščito pred soncem svoj čas uporabljali le člani kraljevih družin, pripadniki višjih slojev in monarhi. Običajno so imeli na koncih svilene čopke, na vrhu so bili polepšani s cvetjem ali kakšne druge vrste okraskom. Na eno stran senčnika so mu dodali še večji kos svile ali lanenega platna, ki je služilo za še boljšo zaščito kralja pred soncem.

Senčnik, dežnik, modni dodatek

Raba dežnikov se je postopoma razširila na ostale kontinente, kjer so jih sprva tudi uporabljali za pridobivanje sence, kasneje nekateri že za zaščito pred dežjem. Za ponjavo so uporabljali kožo oz. usnje, z lesenimi obroči ali celo z ženskimi korzeti, pa so ustvarili tipično polkrožno obliko. V bolj modernejših časih zahodnjaških držav je izdelek končno prišel v splošno uporabo, čeprav je bil sprva namenjen le ženskam, ki so ga nosile kot modni dodatek. Kar nekaj časa je moralo miniti, približno trideset let, da so ga sproščeno začeli nositi tudi pripadniki močnejšega spola.

Senčnik

Raznolikost materialov

Dandanes je na voljo veliko izbire, saj se dežniki med sabo razlikujejo po barvah, velikosti, materialih … Če bomo izbrali pravega, bomo zagotovo opaženi in deležni marsikaterih radovednih ali občudujočih pogledov. Tako kot izbiramo torbice in pasove, čevlje ali rute, bi morali izbrati tudi dežnik, ki je lahko odličen modni dodatek. Izdelali so že razgradljive dežnike, takšne, ki so skriti v eni podolgovati palici, prav tako so izumili dežnik, ki se z malo spretnosti zloži v praktično torbico. Vendarle pa zanimiva oblika in barvna usklajenost ne smeta primarno vplivati na vašo določitev ob nakupu, saj je fino, da dežnik kljub vsemu vsak malo služi svoji primarni funkciji. Le kako bi bilo videti, da bi kljub lepemu dežniku domov prišli popolnoma premočeni do kosti?


VEČ VSEBIN: