Dojenček z jokanjem izraža različna čustva in potrebe. Posebej za novopečenim mamicam in očkom je zelo težko ugotoviti, zakaj njihov dojenček dojka. Tudi, če se bojite, da boste otroka razvadili, če mu boste ugodili vedno, ko joče, se naj jok novorojenčka vedno odzovite. V kratkem seznamu vam predstavljamo najpogostejše razloge za jok vašega malčka. Če razloga za jok kljub temu ne uspete najti, se obrnite na pediatra.


Dojenček joka – kako ga pomiriti?

  1. Otročiček je lačen

Vsi vemo, da otroci jokajo, ko so lačni. Želodčka dojenčka se ne da primerjati z želodcem odraslega, saj je zelo majhen in ne more shraniti večje količine hrane. Zato je čisto možno, da dojenček začne jokati kmalu po tem, ko ste mu že dali jesti. V takem primeru ga nahranite z mlekom ali drugo tekočino, primerno za njegovo starost. Še preden začne jokati zaradi lakote, pa lahko opazite druge telesne znake, ki nakazujejo, da je lačen: tolče se po ustnicah, ust se dotika z rokami, ko ga božate, obrača glavo k vam ipd.

  1. Vaš malček je utrujen

Novorojenčki potrebujejo veliko počitka, saj postanejo hitro obremenjeni. Ko dojenček ne more zaspati zaradi zunanjih dejavnikov, začne jokati. Kaj vse ga lahko zmoti? Morda ga draži svetloba, moti hrup ali nenadna tišina, morda mu je prevroče ali premrzlo. Dojenčka v takem primeru zelo pomiri nežno zibanje ali petje.

  1. Strah ga je

Tudi, če je vaš malček popolnoma zdrav, se pri njem lahko pojavi strah, za katerega je značilno, da nima pravega razloga. Ko dojenček začne jokati iz strahu, da lahko pomirite z zibanjem, crkljanjem ali nežnim šumom, kot je šum sušilnika za lase.


  1. Treba je zamenjati plenice

Dojenčkova koža je nežna in občutljiva. Ko plenička postane umazana ali mokra, boste zaslišali protestni jok dojenčka, s katerim vam hoče povedati, da ga plenička draži in je potrebna menjave. Dojenčkovo ritko ob menjavi pleničke namažite s kremo, ki bo preprečila, da bi imel rdečo in razdraženo kožo. Dobro je tudi, če je lahko nekaj časa »svoboden« brez plenice.

  1. Potreben je objema

Dojenček ima potrebo po objemu, po temu, da sliši vaš glas, vidi vaš obraz, čuti vaš utrip srca, celo vaš vonj – in se počuti ljubljenega. Če otroku ne zadovoljite njegove potrebe po ljubkovanju, vam bo to povedal z jokom. Do 4. meseca otroka ne morete razvaditi, če ga nežno zibate ali božate, zato mu tega ne odvzemite. Novorojenčka nosite čez dan kakšne tri ure v naročju – s tem boste zadovoljili njegovo potrebo po bližini. Na tak način bo tudi dlje časa spal, neutolažljiv jok pa se bo skrajšal.

  1. Rad bi »podrl kupček«

Jok takoj po jedi ali med jedjo je pogosto povezan s potrebo po kolcanju oziroma »podiranju kupčka«. Otroka postavite pokončno, glavico naj ima na vašem ramenu. Rahlo masirajte ali trepljajte njegov hrbet in trebušček, pomaga tudi nežno šepetanje.

  1. Moti ga temperatura

Če pride do spremembe temperature oziroma otroku postane prehladno ali prevroče, bo na to opozoril z jokom. Do spremembe temperature pride tudi v plenički. Otrok naj ima oblečeno eno plast več oblačil kot odrasla oseba, da bi mu bilo udobno. Pazite tudi, da ga ne draži etiketa ali oznaka oblačila oziroma sama tkanina.


  1. Preveč ali premalo pozornosti

Zaradi »navala« pozornosti, ki ga otrok dobi, ko ga npr. obiščejo sorodniki, lahko začne krčevito jokati. Joka lahko tudi, če je pozornosti premalo in se čuti zapostavljeno.

  1. Rastejo mu zobki

Otrokove dlesni so zelo občutljive. Ko skoznje začnejo izraščati zobje, to povzroči bolečine. Jok zaradi rasti zobkov se pojavi med 4. in 7. mesecem starosti (v nekaterih primerih tudi prej). Če nikakor ne najdete razloga za jok, potipajte otrokove dlesni in morda boste zatipali zobek. Bolečine lahko pomagate omiliti s hladilnim grizalom.

  1. Malček je bolan

Če ima otrok zadovoljene vse potrebe, pa še naprej joka, to morda kaže na bolezen, npr. prehlad ali kaj drugega. Jok bolnega dojenčka je bolj visok, daljši in močnejši kot običajen jok. Otrok tudi hlasta za zrakom in hitreje diha. S termometrom izmerite njegovo temperaturo in se zmenite za obisk pri pediatru.

VEČ VSEBIN: