Kaj storiti, ko dojenček noče spati? Dojenčki in manjši otroci lahko staršem zaradi svojih spalnih navad povzročajo kar nekaj preglavic. Mnogo staršev se tako sooča s tem, da njihov otrok nikakor noče zaspati, ko je čas za to. Ste med njimi tudi sami? Ni razloga, da obupujete. Včasih je lahko rešitev zelo preprosta. Že z nekaterimi enostavnimi ukrepi lahko dosežete, da bo vaš otrok oziroma dojenček zaspal hitreje in da bo spal dlje kot sicer.


Dojenček noče spati

Primerno okolje za spanje

Tako prostor za nočni kot dnevni počitek naj bosta prilagojena smernicam glede optimalnih pogojev za spanje. To pomeni, da prostor ne sme biti razsvetljen ali celo hrupen. Investicija v debelejše zavese se vam tako zagotovo splača, saj vam lahko prihrani kar nekaj živcev. Zmotno je namreč pričakovati, da bodo otroci zaspali in spali kjer koli in kadar koli. Podobno kot odrasli tudi oni potrebujejo ustrezne pogoje za spanje.

Ustaljen urnik

Če želite, da bo spanje vašega otroka čim bolj ustaljeno, morate poskrbeti tudi za ustaljen dnevni urnik. Tako je pomembno, da se priprave na spanje vedno začnejo ob približno isti uri, podobno pa velja tudi za dnevni počitek. Razen kadar gre resnično za posebne priložnosti, se poskušajte držati tega urnika. Otrok se bo tako navadil na določeno rutino in bo lažje zaspal, ko bo čas za to.

Pravočasne priprave na spanje

Pazite na to, da otrok ne bo že preveč zaspan, ko se začnete pripravljate na spanje. To je še posebej pomembno pri dojenčkih. Zelo utrujenega dojenčka je namreč pogosto težje umiriti in uspavati, čeprav se zdi to morda v nasprotju z vašo intuicijo.


Rutina pred spanjem je zelo pomembna, kadar dojenček noče spati

Poleg ustaljenega urnika je pomembno tudi to, da skupaj z otrokom pred spanjem vedno počnete iste stvari. Ni treba, da gre za veliko kompleksnih opravil. Že zaporedje nekaj enostavnih aktivnosti, ki se vedno ponovijo pred spanjem, bo dalo otroku vedeti, da je prišel čas za počitek. Tako se bo začelo tudi njegovo telo postopoma pripravljati na spanje.

Prostor za spanje naj bo predvsem dom

Občasno se seveda zgodi, da otrok zaspi v vozičku oziroma med potjo, vendar ni najbolj priporočljivo, da se to dogaja prepogosto. Otroka poskusite navaditi na to, da se spi predvsem doma. Zaradi spanja med potjo se lahko sicer zgodi, da otrok doma ne bo več želel spati. Ker je spanje med gibanjem precej manj okrepčilno kot takrat, ko smo pri miru, lahko ta navada sčasoma privede do težav.

VEČ VSEBIN: