Vse več ljudi dojema pse kot družinske člane. S prihodom dojenčka lahko tako v marsikateri družini nastanejo težave, saj pogosto pes potrebuje kar precej časa, da se privadi na nove razmere. Mnogi psi se lahko začnejo po tem, ko dobite otroka, obnašati precej nenavadno. Na srečo pa lahko danes strokovnjaki vsaj deloma pojasnijo vedenje psov, ki se zdi na prvi pogled povsem nerazložljivo.


Dojenček in pes

Večinoma se psi sicer sčasoma navadijo na dojenčka in ga vzljubijo. V vmesnem obdobju pa je dobro, da znate razpoznati razloge za določeno obnašanje psa in ustrezno ukrepati. Dojenček in pes tako sčasoma ne bosta več vsak na svojem bregu, ampak lahko postaneta prava zaveznika. Katere vedenjske spremembe pri psih so torej po prihodu dojenčkov najpogostejše, kaj pomenijo in kako je najbolje ukrepati?

Pes je depresiven

Z rojstvom otroka pes verjetno ne bo več deležen tako veliko pozornosti, kot je je bil pred tem. To lahko pri mnogih psih sproži občutke žalosti in depresivno vedenje. Če je postal pes, ki je bil pred tem vedno živahen, nenadoma brezvoljen, je to lahko znak, da ste ga pretirano zanemarili. Čeprav pomeni prihod novega družinskega člana ogromno novih obveznosti za vas, poskušajte najti vsaj nekaj energije tudi za preživljanje kvalitetnega časa s psom. Osredotočite se na dejavnosti, ki jih ima pes najraje. Tako ne bo imel občutka, da je izrinjen, zato bo tudi lažje sprejel dojenčka.

Pes poskuša polizati dojenčka

Psi so lahko zelo radovedni, zato je precej logično, da bodo želeli »raziskati« novega prišleka. To pa predstavlja nevarnost, da psa zalotite med lizanjem dojenčka, česar si zagotovo ne želite. Tako je pomembno, da to možnost predvidite vnaprej in psa naučite, kaj je dovoljeno in kaj ne. S tem se boste izognili izbruhom jeze, ki lahko psa le zmedejo in okrepijo nezaželeno vedenje.


Pes se vam nenehno mota med nogami

Še en znak radovednosti, obenem pa želje po bližini in pozornosti, je, da se vam pes po rojstvu dojenčka nenehno mota med nogami. To je lahko precej moteče in tudi nevarno, ko na primer pestujete dojenčka. Poskrbite, da bo imel pes na voljo dovolj prostora za počitek in igro. Tako ne bo imel nenehne potrebe, da je tik ob vas.

Pes vleče za povodec med sprehodom z vozičkom

Sprehodi, na katere se odpravite skupaj s psom in vozičkom, so lahko precej naporni. Še posebej na začetku, ko pes še ni navajen na spremembo. Tako lahko začnejo psi, ki so bili pred tem zelo ubogljivi, močno vleči za povodec. To je lahko nekakšna oblika dokazovanja oziroma želje po tem, da bi bil še vedno najpomembnejši za vas. Poskusite ostati mirni in se obnašati podobno kot takrat, ko ste psa šele navajali na povodec. Če se odpravite na sprehod skupaj s psom in dojenčkom, naj bo pot sprva krajša, saj lahko pride do nepredvidenih zapletov. Ko se bo pes začel navajati na spremembe, lahko sprehajalno pot postopoma podaljšujete.

Pes zelo očitno izkazuje ljubosumje

Medtem ko so znaki ljubosumja pri nekaterih psih precej subtilni, lahko drugi psi zelo neposredno kažejo, da so ljubosumni na dojenčka. Občutek, da mora nenadoma tekmovati za vašo pozornost, je lahko za psa precej stresen, zato lahko začne početi stvari, ki doslej zanj niso bile značilne. Najboljša rešitev v takšnih primerih je, da psu večkrat sami nakažete, da se želite igrati, ga samoiniciativno pobožate ali objamete. Tako pes ne bo imel občutka, da je vaše pozornosti deležen le, če si jo izbori, zato ne bo več prihajalo do ljubosumnih reakcij.

Pes krade dojenčkove igrače

Se nenehno jezite na psa zaradi kraje otrokovih igrač? V tem početju običajno ni posebnih skritih motivov, ampak gre zgolj za to, da lahko pes otrokove igrače zamenja za svoje. Nekatere igrače so si namreč zelo podobne. Namesto da se jezite na psa, ki verjetno sploh ne razume dobro, kaj je naredil narobe, raje enostavno poskrbite, da pes ne bo imel dostopa do otrokovih igrač. Podobno pa velja tudi v obratni situaciji, ko vaš dojenček nekoliko zraste. Niso namreč le psi tisti, ki »kradejo« otroške igrače, ampak lahko tudi otroka hitro zamikajo igrače vašega štirinožnega prijatelja.


VEČ VSEBIN: