Prvo okušanje določenega živila je vedno posebna izkušnja. Če je to živilo limona, pa so salve smeha praktično zagotovljene. Nekaterim staršem uspe ta zabaven dogodek ujeti tudi na kamero. Ena takšnih sta starša malega Lennona, čigar ime zelo spominja na angleško besedo za limono (»lemon«). Čeprav sta skoraj soimenjaka, pa Lennonu limona ni najbolj teknila …


Otrok je limono

Posnetek, ki vam bo polepšal dan

Košček limone je malega Lennona takoj pritegnil s svojo sončno barvo. Očitno pa je fant že pri teh letih zelo previden, saj ni takoj zagrizel vanj, ampak ga je le obliznil. Ko se je končno opogumil, je sledila zelo prvinska reakcija. Lennon ni mogel več obvladovati svojega obraza, ki je zelo jasno odražal občutke, ki jih je v njem vzbudila limona. Zanimivo je, da je Lennon kljub ne najbolj prijetni prvi izkušnji poskusil znova! A v tem primeru je bila reakcija še zgovornejša. Če imate slab dan in iščete dobro razvedrilo, je ta posnetek natanko tisto, kar potrebujete! Tudi Lennonova starša nista mogla več zadrževati smeha ob sinovi prikupni reakciji. Na spletu pa vas čaka še kar nekaj drugih posnetkov otrok, ki prvič okusijo limono.

Kdaj lahko otroku ponudite limono?

Od smeha se selimo še k nekoliko resnejši temi, in sicer k vprašanju, pri kateri starosti je otroku varno ponuditi limono. Načeloma se lahko uvajanje goste hrane začne že okoli 6. meseca starosti, vendar pa je z živili, kot je limona, smiselno počakati malce dlje. Čeprav so limone polne vitaminov in drugih pomembnih hranilnih snovi, pa vsebujejo tudi veliko kisline. Za zelo majhne otroke pretirano kisel okus ni najbolj prijeten, zato je priporočljivo, da otrokom na začetku uvajanja goste hrane še ne ponujate limon.

Citronska kislina, ki jo najdemo v limoni, lahko preobremeni otrokov prebavni sistem, kar se lahko odrazi tudi v obliki izpuščajev. Načeloma se lahko limono prvič ponudi okoli 10. meseca, če je vaš otrok zelo občutljiv na novo hrano, pa je priporočljivo počakati do prvega rojstnega dne. Začnite z zelo majhnim koščkom in bodite pozorni na morebitno reakcijo. Podobno velja praktično za vsako drugo novo hrano. Da bi lahko izključili alergijo na določeno živilo oziroma ugotovili, katero živilo povzroča morebitno reakcijo, je dojenčkom najbolje ponuditi zgolj eno novo živilo naenkrat. Priporočljivo je, da z uvajanjem novega živila nato počakate približno 3 dni, saj lahko pride včasih do reakcije tudi z zamikom.


VEČ VSEBIN: