Znojenje dojenčka med dojenjem je načeloma nekaj povsem običajnega, le v redkih primerih je znak resnejših težav. Večinoma je otrokova glavica tisti del telesa, kjer je znojenje najbolj intenzivno. V nadaljevanju vam ponujamo še nekaj drugih pomembnih informacij, v povezavi z znojenjem dojenčka med hranjenjem, s pomočjo katerih boste lažje ugotovili, kdaj gre za normalen pojav in kdaj je čas za posvet z otrokovim pediatrom.


Dojenje

Zakaj se dojenčki močneje znojijo med dojenjem?

Med dojenjem sta otrok in mama v tesnem stiku, zaradi česar pride do dviga telesne temperature. Posledično se želi telo ohladiti, kar povzroči povečano znojenje. Poleg tega med hranjenjem otrok porabi kar nekaj energije. Če torej opazite, da se vaš dojenček med dojenjem znoji bolj kot običajno, poskušajte spremeniti okolje hranjenja.

Včasih lahko za to, da se znojenje umiri, pomaga že malce hladnejši prostor. Poskrbite tudi, da boste tako vi kot otrok med dojenjem nosila oblačila iz zračnih materialov, ki dihajo. Med hranjenjem večkrat spremenite položaj otroka

Zakaj je znojenje prisotno predvsem na glavici?

Mnogi starši so zaskrbljeni, ker se njihov otrok med dojenjem znoji predvsem po glavici. Tudi to načeloma ni nič posebej zaskrbljujočega, saj ima otrok na glavi kar precej aktivnih znojnic. Temperatura otrokove glavice je poleg tega vedno nekoliko višja kot temperatura drugih delih telesa. Tako je odsvetovano, da je glavica otroka med dojenjem pokrita, saj bo otroku sicer zelo vroče, kar bo povečalo tudi količino oziroma intenzivnost znojenja.


Možne zdravstvene težave

Kot smo že omenili, je lahko prekomerno znojenje otroka med hranjenjem v redkih primerih tudi simptom zdravstvenih težav. Ena od možnih bolezni, zaradi katerih prihaja do povečanega znojenja med dojenjem, je pljučna atrezija, prirojena srčna napaka. Prekomerno znojenje je lahko povezano tudi s hipertirozo, torej s čezmernim delovanjem ščitnice, ki se lahko pojavi tudi pri dojenčkih.

Nenadno povečano znojenje je poleg tega lahko tudi znak, da ima otrok vročino oziroma da je prišlo do infekcije. Poleg znojenja opazujte še morebitno prisotnost drugih simptomov. Če postane otrokova koža med dojenjem modrikasta, morate nemudoma poiskati medicinsko pomoč. Podobno velja tudi v primeru, da ima otrok težave z dihanjem ali če se med hranjenjem zelo hitro utrudi oziroma celo zaspi.

Še eden od znakov, da gre za resnejše zdravstvene težave, pa je kombinacija povečanega znojenja med hranjenjem in zelo počasno povečevanje otrokove telesne teže.

VEČ VSEBIN: