Skrb za dojenčka mora biti prilagojena različnim dejavnikom, med drugim tudi letnim časom. Ker bodo zelo vroči dnevi že kmalu stalnica, je pomembno, da se nanje ustrezno pripravite.


Z upoštevanjem osnovnih priporočil lahko poskrbite, da bo vaš otrok zdrav in se bo dobro počutil kljub visokim zunanjim temperaturam.

Dojenček poletje

Hrana

Med poletno vročino je dojenčkova prehrana ena najpomembnejših stvari, na katere morate biti pozorni. Če otroka še vedno izključno dojite, pazite na to, da bo hranjenje dovolj pogosto. S tem namreč dojenček ne dobi le potrebnih hranilnih snovi, ampak tudi tekočino. Ker se tudi dojenčki poleti močneje znojijo, mora biti zato tudi vnos tekočine povečan. Če ste že začeli uvajati gosto hrano, pazite, da ne boste izbirali hitro pokvarljivih živil. Osnova naj bo osvežilna hrana. Tudi dojenčkom poleti običajno najbolj prija sadje, le da v prilagojeni obliki, ki so jo sposobni zaužiti.

Tekočina

Imunski sistem dojenčkov je pogosto še precej šibek. Če dojenčku ponujate tudi vodo, naj bo ta vedno prekuhana, saj s tem zmanjšate možnost okužbe. Poleti je še posebej pomembno, da ste pozorni na pogostost dojenčkovega uriniranja in na druge simptome dehidracije. Seveda pa ni pametno, da dopustite, da bi do teh simptomov sploh prišlo, ampak morate s preventivnimi ukrepi zagotoviti, da bo otrokov organizem vedno oskrbljen z dovolj tekočine za normalno delovanje.


Vročinski izpuščaji

Poleti se pri mnogih dojenčkih pojavijo tudi t. i. vročinski izpuščaji. Ti so lahko prisotni na različnih delih telesa. Otroka okopajte v mlačni vodi in pri tem uporabite nežno milo. Oblačila, ki jih nosi, naj ne bodo pretesna, saj to poveča možnost izpuščajev. Še posebej pogosti so vročinski izpuščaji, povezani z nošnjo plenic, zato naj jih otrok nosi le takrat, ko je to zares nujno. Za ublažitev neprijetne srbečice je lahko zelo koristno tudi mazilo, ki vsebuje aloe vero.

Zaščita pred komarji in drugimi insekti

Dojenčka morate poleti čim bolje zaščititi tudi pred piki insektov, predvsem komarjev. Uporabite ustrezna sredstva, ko se odpravljate ven, koristno pa je tudi, da na okna namestite zaščitne mreže, če je to mogoče. Pri izbiri sredstev proti komarjem oziroma insektom bodite previdni. Izbirajte takšna, ki so čim bolj naravna in primerna tudi za dojenčke.

Oblačila

Ne pretiravajte s kosi oblačil, pozorni pa bodite tudi na izbiro materialov. Najboljša možnost so naravni materiali, na primer bombaž ali lan. Dojenčkova oblačila naj bodo svetlih barv in ohlapna, da lahko dojenčkova koža diha. Če se otrok preznoji, ne čakajte, da se oblačila posušijo na njem, ampak ga čim prej preoblecite. Tako je pametno, da imate vedno pri sebi rezervno obleko za otroka.

Zaščita pred soncem

Verjetno veste, da je dojenčkova koža še posebej občutljiva, zato morate vedno poskrbeti za nanos kreme za zaščito pred soncem, ki mora imeti dovolj visok SPF-faktor. Tudi pri izbiri krem za zaščito pred soncem morate biti pozorni na to, da ne posegate po takšnih, ki lahko dražijo otrokovo kožo. V poletnih mesecih pa je obvezen kos opreme tudi ustrezno pokrivalo za dojenčka.


VEČ VSEBIN: