Imate dojenčka ali majhnega otroka in bi radi skupaj z njim uživali v poletju. Vendar – kako, če pa so otroci tako občutljivi na sonce? Preberite, kako poleti zaščititi kožo otroka, da ga ne opeče sonce, in ga primerno obleči, da mu ne bo prevroče.


Otrokova koža je desetkrat tanjša od kože odraslih. Ker je manj poroženela, je bolj izpostavljena poškodbam sončnih žarkov, ki laže prodrejo skoznjo. Koža dojenčkov nima še razvitih vseh zaščitnih mehanizmov in je zato veliko bolj dovzetna tudi za dehidracijo.

Dojenček na dopustu

Dojenčkovo telo ne uravnava temperature tako kot telo odraslega, zato se ne uspe ohladiti pravočasno. Če je otrok prekomerno izpostavljen vročini, je posledica tega lahko vročinski šok. Mlajši kot je dojenček, težje se prilagaja vročini. Vsakega otroka je treba pravilno zaščititi in ravnati preventivno – samo tako se boste lahko v veliki meri izognili težavam, ki ga lahko doletijo v poletnem času.

Zapomnite si nekaj zlatih pravil:

  1. Če se z dojenčkom nameravate odpraviti na morje, ga je treba že prej postopoma izpostavljati soncu in ga privajati nanj.
  2. Dojenčkov, mlajših od pol leta, ne smete neposredno izpostavljati soncu – niti za nekaj sekund. Z njim se zadržujte v senci. Ko je najbolj vroče, naj ima na sebi še dodatno zaščito – lahka bombažna oblačila in klobuček (pokrivalo). Vedno pazite, da ima otrok zaščitena lasišče in tilnik. Uporabljajte plenice iz bombaža, ki dihajo in preprečujejo nastanek izpuščajev.
  3. Med 11. in 16. uro je sonce najmočnejše. Tako za otroke kot za odrasle je priporočljivo, da se v tem času strogo zadržujejo v senci.
  4. Nikoli ne pozabite otroka, ki bo izpostavljen soncu, namazati z zaščitno kremo. Vedno naj ima na sebi tudi pokrivalo. Najbolj primerne so zaščitne kreme na osnovi cinkovega ali titanijevega oksida, ki kože ne dražita in jo varujeta pred UVA- in UVB-žarki.
  5. Preden gre otrok v vodo, ga vedno zaščitite. Ko pride iz vode, ga dobro oprhajte in osušite. Namažite ga z varovanim sredstvom za kožo, ki spodbuja obnovo kože.
  6. Poskrbite za hidratacijo. Če se otrok že hrani z gosto hrano, naj pije dovolj vode. Če dojenčka dojite, poskrbite za pogostejše podoje.
  7. Poleti se hrana hitreje pokvari. Otroci so veliko bolj podvrženi infekcijam in črevesnim boleznim, zato jim vedno ponudite sveže pripravljeno hrano.
  8. Otroka nikoli ne polagajte v avto, ki je stal na soncu. Temperatura v takem avtu lahko preseže 60 stopinj Celzija, kar lahko povzroči pregrevanje telesa in vročinski šok.
  9. Klimo uporabljajte zmerno. Dojenčkovo telo še ni sposobno uravnavati temperature in prevelika temperaturna razlika je zanj šok. Preden zapustite klimatizirano stanovanje, klimo izključite, da se dojenček postopno privadi na višjo temperaturo. Ko bo zapustil stanovanje, visoke temperature zanj ne bodo tako velik šok.
  10. Ko so temperature najvišje oziroma v delu dneva, ki je najbolj vroč, ni priporočljivo uporabljati nosilk. Dojenčkovo telo se lahko namreč pregreje – z ene strani ga greje mamino telo, z druge pa zunanja visoka temperatura.

Kdaj je pravi čas za dopust z novorojenčkom?

Na dopust se odpravite, ko sonce ni najmočnejše (maj, junij, september, oktober). Takrat tudi ni toliko turistov kot na vrhuncu sezone, zato boste laže našli primeren prostorček za uživanje z vašim otročičkom.


Kako pred soncem zaščititi novorojenčka?

S sprehodi začnite, ko je novorojenček star pet do sedem dni. Najprej se sprehajajte 20–30 minut, dvakrat na dan. Čas sprehoda postopoma podaljšujte na eno do dve uri, ponovno dvakrat dnevno. V poletnem času se ne izpostavljajte soncu med 11. in 16. uro.

V prvih dneh novorojenčka pokrijte skoraj v celoti, zunaj naj ima samo obraz in roke. Sčasoma ga začnite postopoma odkrivati, vendar naj bo osrednji del telesa vedno oblečen. Vse dele telesa, ki so izpostavljeni, namažite z zaščitno kremo, ki ima najvišjo stopnjo zaščite. S posebnimi kremami zaščitite obraz in ustnice. Novorojenček naj ima na glavi klobuk ali slamnik, ki zavaruje glavo v celoti (teme, zatilje).

Kako ravnati, če novorojenčka opeče sonce?

Poškodbe zaradi sonca se pojavijo, ko je novorojenček predolgo izpostavljen soncu. Opekline in poškodbe kože zaradi sonca se ne pokažejo takoj.

Pri novorojenčkih, ki so preobčutljivi na sonce, pa se pojavi neobičajna kožna reakcija že po nekaj minutah na soncu. Ta reakcija se kaže kot rdečica, srbenje, luščenje kože, pojavijo se lahko koprivnica ali izpuščaji, tudi mehurji.


Novorojenčku, ki je prizadet, pomagajte s hladnimi obkladki, ki jih polagate na dele telesa, kjer ima poškodovano kožo. Namažete ga lahko tudi z gelom (vsebuje naj aloe vero, ognjič ali kamilico). Obnovo kože lahko pospešite s pripravkom iz ribjega olja.

Če se otroku, ki ga je opeklo sonce, poslabša zdravstveno stanje (ima povišano telesno temperaturo, je nemiren in joka, je bolj zaspan, omotičen ali utrujen), ga nemudoma peljite k zdravniku.

VEČ VSEBIN: