Večina dojenčkov obožuje ogledala, čeprav se njihovo zanimanje zanje s starostjo spreminja. Ste se že kdaj vprašali, kaj je tisto, kar dojenčke pri ogledalih tako močno navdušuje? To navdušenje običajno izvira iz dojenčkovega zanimanja za človeški obraz. Čas, ko so budni, namreč večinoma preživljajo med opazovanjem različnih obrazov. Tako jih pritegne tudi lastna podoba v ogledalu, ki je sicer sprva ne dojemajo kot to, kar v resnici je.


Dojenček namreč obraz v ogledalu dojema kot obraz nekoga drugega, ne kot lastni obraz. Ta povezava se vzpostavi šele postopoma. V preteklosti je bilo z dojenčkovim zanimanjem za ogledalo povezanih kar precej mitov in vraž. Tako so bili mnogi prepričani, da naj bi ogledalo »posrkalo« dojenčkovo dušo. V resnici pa lahko to, da v igro z dojenčkom vključite tudi ogledalo, pripomore k njegovemu hitrejšemu kognitivnemu razvoju.

Dojenčki ogledala

Koristi igre, v katero je vključeno ogledalo

Dojenčkovo opazovanje lastne podobe v ogledalu mu lahko pomaga pri tem, da se lažje osredotoči na določen objekt in zazna premike oziroma gibanje. Poleg tega lahko igra, katere del je tudi ogledalo, dojenčku pomaga pri prepoznavanju posameznih delov obraza in njihovih funkcij. Posnemanje vaše mimike in opazovanje obraznih sprememb v ogledalu lahko za dojenčka predstavlja pomemben korak na poti do prve spregovorjene besede. Če boste ogledalo uporabili pri igri »skrivalnic«, bo otrok lažje razumel, da lahko ljudje in predmeti obstajajo tudi takrat, ko jih ne vidi. Otrok bo sčasoma prepoznal podobo v ogledalu kot svojo lastno podobo, kar bo okrepilo njegove kognitivne sposobnosti.

Igra za dojenčke in starše

Sedite na tla pred ogledalo, razširite noge in dojenčka posadite mednje, tako da je z glavo naslonjen ob vaš trebuh. Poskrbite, da bo ogledalo nameščeno tako, da bo lahko otrok lahko videl svojo in vašo podobo. Začnite se dotikati posameznih delov dojenčkovega obraza in jih pri tem tudi imenujte. Nato delajte različne grimase in poskušajte pripraviti dojenčka do tega, da jih posnema. Takšna igra je lahko zabavna tako za otroka kot za starše, z veseljem pa se ji bodo pridružili tudi dojenčkovi sorojenci.


Poleg zabave pa lahko igra z ogledalom poskrbi tudi za sproščeno učenje oziroma osvajanje novih spretnosti. Pri tem je seveda treba najprej poskrbeti za varnost. Ogledalo naj bo po možnosti nelomljivo, redno pa preverjajte tudi morebitno prisotnost razpok in okrušenih robov. Ogledalo naj bo poleg tega trdno nameščeno oziroma fiksirano.

VEČ VSEBIN: