Starši bi se morali zavedati, kako pomembno je, da otroke zaščitijo pred nevarnimi ultravijoličnimi sončnimi žarki. Že to, da dojenčka enkrat močneje opeče sonce, lahko namreč močno poveča tveganje za melanom, najnevarnejšo obliko kožnega raka, v poznejšem življenju.


Tako ni nikoli prezgodaj za ustrezno zaščito pred soncem, ki seveda vključuje tudi zaščitno kremo. Ker pa je dojenčkova koža izjemno občutljiva, morate biti pri izbiri zaščitne kreme zelo previdni.

Osnovni napotki za zaščito dojenčka pred soncem

Preventivni ukrepi vam lahko prihranijo kar precej poznejših skrbi, poleg tega pa lahko z njimi preprečite nepopravljivo škodo, ki bi jo lahko sončne opekline povzročile dojenčkovi koži. Tisto, kar morate najprej upoštevati, je, da je sonce običajno najmočnejše med 10. in 16. uro. Tako vam priporočamo, da opravke načrtujete v zgodnjih jutranjih urah ali pozno popoldne. Če se zgodi, da morate z otrokom ven ob najbolj problematičnem času, poskrbite za ustrezno pokrivalo, otroka pa oblecite v ohlapna, svetla oblačila iz naravnih materialov, ki dihajo, vendar pa ne smejo biti prosojna.

Oblačila naj prekrijejo dojenčkove roke in noge. Pri zaščiti dojenčka pred soncem si lahko pomagate tudi s senčniki, ki so običajno nameščeni na vozičkih, za dodatno zaščito pa lahko ob strani namestite še poseben »dežnik«. Nikakor pa ne smete vozička prekrivati z odejicami, plenicami ipd., saj lahko to povzroči pretirano povišanje temperature v notranjosti ali celo otrokovo zadušitev.


Izbira primerne zaščitne kreme si zasluži posebno pozornost

Načeloma lahko že pri zelo majhnih dojenčkih uporabite zaščitno kremo, ki bo otroka obvarovala pred škodljivimi UV-žarki, vendar morate biti previdni pri izbiri in poiskati takšno kremo, ki bo zares primerna za vašega otroka. Svetujemo vam, da izbirate med kremami, ki so narejene posebej za občutljivo otroško/dojenčkovo kožo. Priporočljivo je, da je krema tudi vodoodporna, četudi se otrok ne bo kopal, saj lahko močnejše znojenje sicer zmanjša zaščito.

Iščite kreme, ki zagotavljajo zaščito pred obema vrstama ultravijoličnih žarkov, torej tako pred UVA- kot UVB-žarki. Zaščitni faktor (t. i. SPF) mora biti čim višji, po možnosti najmanj 50. Izogibajte se kremam, ki ponujajo tudi zaščito pred insekti in ki vsebujejo kemikalijo, imenovano N, N-dietil-m-toluamid oziroma pogosto kar DEET. Gre namreč za snov, ki sicer ponuja učinkovito zaščito pred insekti, kot so komarji in klopi, vendar pa je lahko po drugi strani precej nevarna za zdravje. Ker je otrokov imunski sistem še posebej občutljiv, se je takšnim izdelkom bolje izogibati.

Nasveti za nanos zaščitne kreme

Pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev, s količino kreme za zaščito pred soncem ni pametno pretiravati. Dojenčkova koža je namreč v tej starosti še posebej občutljiva, zato bo dovolj, če kremo uporabljate na predelih, ki niso zaščiteni z oblačili. Kasneje lahko količino zaščitne kreme povečate. Ne pozabite na redne obnove nanosa, saj se lahko zaščita zaradi plavanja ali znojenja zmanjša, kar v določeni meri velja tudi za vodoodporne kreme. Priporočamo pa vam tudi, da razmislite o nakupu kakovostnih sončnih očal za vašega otroka, ki morajo prav tako zagotavljati UVA- in UVB-zaščito. Pred tem pa lahko otroka zaščitite s kapo s ščitom. Vsako zaščitno kremo, ki jo nameravate uporabiti na dojenčkovi koži, najprej testirajte na majhnem delčku kože, da izključite potencialno alergijsko reakcijo.

Kremo za zaščito pred ultravijoličnimi žarki vedno nanesite že doma, da bo otrok zaščiten že takoj, ko pride na sonce. Nanose nato po potrebi ponavljajte. Pazite, da otrok kreme ne bo prenesel na oči ali v usta. Pomembno je, da zaščitno kremo uporabljate vse leto, ne le poleti. Včasih lahko kombinacija snega in sonca privede do zelo hudih opeklin, prav tako pa lahko pride do opeklin kljub oblačnemu vremenu. Oblaki namreč ne blokirajo UV-žarkov, ampak jih le prefiltrirajo.


VEČ VSEBIN: