Otrok se bo seveda prej ali slej sam naučil jezika, če bo obdan z ljudmi, vendar pa mu lahko pri tem tudi malce pomagate. Spodbujanje razvoja otrokovih verbalnih veščin je zagotovo zelo pomembno tudi v naslednjih letih, vendar se tokrat osredotočamo predvsem na to, kako pomagati dojenčku, da spregovori.


Če že komaj čakate na dojenčkove prve besede oziroma na to, da začne govoriti, lahko poskusite z metodami, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Vsak dan si vzemite čas za komunikacijo z otrokom

Čeprav verjetno vseskozi kramljate z otrokom, je dobro, da imate tudi čas v dnevu, ko se boste še posebej osredotočili na to. Priporočljivo je, da te »seanse« trajajo vsaj pol ure. Lahko jih tudi kombinirate s prehranjevanjem ipd. Ko govorite z otrokom, poskušajte ohranjati očesni stik. Vaši stavki naj bodo kratki in preprosti. Po vsakem stavku malce počakajte na otrokov »odgovor«. Tudi če se vam zvoki ne zdijo posebej smiselni, se otrok tako uči osnov sporazumevanja, ki vključuje tudi izmenjavo govorcev.

Pri govorjenju uporabljajte naraven, a obenem melodičen ton

Pomembno je, da vaš glas oziroma ton glasu ni preveč nenaraven, ko govorite z otrokom. Obenem pa je dobro, da poskušate dodati malce melodičnosti. Ko govorimo z dojenčki, namreč običajno govorimo nekoliko počasneje in bolj »zvočno«, kar otrokom pomaga pri razvozlavanju besed, s čimer se začenja tudi postopno razumevanje jezika.


Ne pozabite na pohvalo

Kadar otrok pokaže željo po komuniciranju, ga pohvalite. Tudi če še ne morete razumeti zvokov, ki jih oddaja, je že to, da poskuša vzpostaviti komunikacijo z vami oziroma da se odziva na vaše pobude, vredno pohvale. S tem boste otroka tudi spodbudili k nadaljnjim poskusom, da spregovori prve besede. Po drugi strani se izogibajte negativnim odzivom, tudi pri starejših otrocih, ki že govorijo. Če boste na primer nenehno popravljali njihov izgovor, bodo postopoma izgubili veselje do jezika in dobili občutek, da so njihove jezikovne sposobnosti nezadostne oziroma nekaj, česa bi se morali sramovati. To pa seveda nikakor ni dobra popotnica za življenje.

Sledite otrokovim pobudam

Poskušajte govoriti o stvareh, za katere dojenček kaže zanimanje, ne o tistem, kar zanima vas. Če se na primer dojenček nenehno dotika določenega predmeta, začnite pripovedovati o tem predmetu, namesto da poskušate za vsako ceno slediti pripovedni liniji, ki ste si jo zamislili. Tudi v tem primeru ne pozabite počakati na morebitno otrokovo repliko. Upoštevanje dojenčkovih zanimanj bo zagotovo pripomoglo k temu, da boste že kmalu zaslišali njene ali njegove prve besede.

VEČ VSEBIN: