Ker je za nami ravno teden dojenja in ker je dobrobit vaših otrok najpomembnejša, vam zagotovo ne bo ušla pomembnost novega podatka, da dojenje zelo pozitivno vpliva na možgane dojenčkov. To namreč dokazuje nova študija raziskovalcev z univerze Brown, ki je uporabila posebno, dojenčkom prijazno magnetno resonanco za vpogled v rast možganov v skupini otrok, mlajših od štirih let.

Ugotovili so, da imajo dojenčki, ki so bili izključno dojeni vsaj tri mesece, ko dopolnijo starost dveh let, veliko bolj okrepljen razvoj v ključnih delih možganov v primerjavi z otroki, ki so pili izključno mleko v prahu ali kombinacijo le-tega in materinega mleka.


otroci v šoli

Dojenje in komunikacija med deli možganov

Največ rasti je bilo opaziti v delih možganov, povezanih z jezikom, čustvenimi funkcijami in kognicijo. »Želeli smo ugotoviti, kako zgodaj se dejansko zgodijo te spremembe v razvoju možganov,« je povedal dr. Sean Deoni, vodilni avtor študije. »Pokazali smo, da so prisotne že skoraj od vseh najzgodnejših začetkov.«

Raziskovalna skupina je uporabljala mirne stroje za magnetno resonanco, ki možgane dojenčkov slika med spanjem. MRI tehnika, ki jo je razvil Deoni, se osredotoča na mikrostrukturo bele možganovine, tkiva, ki vsebuje dolga živčna vlakna in pomaga različnim delom možganov komunicirati med seboj. Tehnika išče količino mielina, maščobnih snovi, ki izolirajo živčna vlakna in povečajo hitrost električnih signalov okoli možganov.

Za študijo so Deoni in njegova ekipa pod drobnogled vzeli 133 otrok v starosti od 10 mesecev do 4 let. Raziskovalci so razdelili otroke v tri skupine: tiste, katerih matere so poročale, da so jih izključno dojile vsaj tri mesece; tiste, ki so bili hranjeni s kombinacijo in tiste, ki so dobivali samo hrano za dojenčke. Študija je pokazala, da je imela skupina, ki je bila izključno dojena, najhitrejšo rast mielina v beli možganovini, s povečanjem obsega bele možganovine do zelo pomembne točke pri starosti dveh let.


Dolžina dojenja

Skupina, ki je bila tako dojena kot hranjena z dodatkom, je imela prav tako večjo rast od skupine otrok, ki so dobivali izključno mleko v prahu, vendar še vedno manj kot dojenčki, ki so pili izključno materino mleko. Ugotovili so, da je razlika precejšnja, celo med dvajset in trideset odstotki. »Mislim, da je osupljivo, da lahko tako veliko razliko opazimo tako zgodaj,« je dejal Deoni.

Skupaj s kolegi je odkril še dodatne dokaze s pomočjo slikanja in celotnim naborom osnovnih kognitivnih testov na starejših otrocih. Testi so pokazali večjo jezikovno učinkovitost, vizualni odziv in učinkovitost nadzora motoričnih spretnosti pri skupini, ki je bila izključno dojena.

Študija pa je prav tako preverila učinke glede na trajanje dojenja. Raziskovalci so primerjali otroke, ki so bili dojeni več kot eno leto in tiste, ki so bili dojeni manj kot eno leto, in ugotovili znatno okrepljeno rast možganov pri dojenčkih, ki so bili dojeni dlje – še posebej v predelih možganov, ki se ukvarjajo z motoriko. To pomeni, da res ni nobenega dvoma več, kako pomembno je dojenje za razvoj dojenčkov.

VEČ VSEBIN: