Uživanje alkohola je lahko med dojenjem zelo nevarno. Količina alkohola, ki preide v mleko, je namreč enaka tisti, ki vstopi v kri. Čeprav imate morda občutek, da je v kozarcu vina relativno malo alkohola, pa morate upoštevati, da je lahko za dojenčka ta količina zelo visoka.


dojenje in alkohol

Že manjše količine alkohola v mleku lahko problematične

Dojenčki še nimajo dovolj odpornih jeter, zato je lahko negativen vpliv alkohola na njihov organizem precej večji kot pri odraslem človeku.  To velja še posebej za dojenčke, mlajše od 3 mesecev. Alkohol v materinem mleku lahko negativno vpliva na otrokovo spanje in prehranjevanje. Morda bo sicer dojenček takoj po dojenju zelo hitro zaspal, vendar bo njegov spanec verjetno krajši in manj globok. Poleg tega lahko mleko matere, ki pogosto uživa alkohol, upočasni otrokov razvoj.

Kako ukrepati v primeru zaužitja alkohola?

V primeru da ste popili eno merico alkohola, se izogibajte dojenju najmanj dve uri. Če gre za posebno priložnost in že vnaprej veste, da boste verjetno zaužili nekaj alkohola, si lahko pomagate s prsno črpalko in mleko shranite za pozneje. Pozorni bodite tudi na to, da boste pred zaužitjem alkohola jedli, saj boste s tem zmanjšali količino alkohola v vaši krvi in v mleku. Tudi če se odločite, da boste ob posebni priložnosti zaužili nekaj alkohola, pa pri tem nikakor ne smete pretiravati. Ena merica je tista količina, pri kateri še ni povečanega tveganja za resnejše težave, če boste upoštevali vsa dodatna priporočila.

Če se vam zgodi, da popijete preveč alkohola, se izognite dojenju in uporabi črpalke za mleko. Pri tem morate upoštevati tudi to, da opitost nima le neposrednega vpliva na kvaliteto mleka, ampak lahko zmanjša vašo zmožnost skrbi za otroka. Tudi spanje poleg dojenčka je lahko takrat, da ste opiti, zelo nevarno.


Negativen vpliv alkohola na količino izločenega mleka

Morda ste tudi sami že naleteli na govorice, da naj bi pitje piva povečalo količino mleka. Žal pa so to le govorice, saj ne obstaja znanstveni argument za to trditev. Omenjene govorice tako ne smejo biti izgovor, zaradi katerega bi si dovolili pogledati pregloboko v kozarec. Pravzaprav se lahko ob uživanju alkohola zgodi celo nasprotno. Alkohol namreč povzroča dehidracijo, kar ima lahko negativen vpliv na tvorbo mleka. Poleg tega pa lahko alkohol zmoti delovanje hormonov, ki so odgovorni za izločanje mleka pri doječih materah.

VEČ VSEBIN: