Dude za dojenčke so danes na voljo v precej različnih oblikah, zato izbira primerne dude za vašega otroka sploh ni tako enostavna, kot bi se morda zdelo na prvi pogled. Eden najpomembnejših dejavnikov, na katerega morate biti pozorni pri nakupu dude, je to, kako varna je. Varnost dude za dojenčke je odvisna tako od postopka izdelave kot od uporabljenih materialov. Kako se torej lotiti izbire dude?


Dude za dojenčke

Osnovni napotki za izbiro dude za dojenčka

Priporočamo vam, da preizkusite tako klasične kot t. i. ortodontske dude. Drži sicer, da so ortodontske dude običajno nekoliko dražje, vendar pa so oblikovane tako, da mnogim otrokom precej bolj ustrezajo. Omogočajo namreč, da je dojenčkov jezik v naravnem položaju. Pozorni bodite tudi na to, za katero starostno skupino je določena duda najprimernejša. Večji otroci namreč potrebujejo nekoliko drugačne dude kot dojenčki.

Še posebej pomembno pa je, da izberete model dude, ki je dovolj trpežen, kar zagotavlja, da duda ne more razpasti. Tako so dude, ki so izdelane iz enega samega kosa plastike, običajno najboljša izbira. Krilca naj bodo dovolj velika, da otrok ne bo mogel vtakniti celotne dude v usta. Prav tako pa morajo biti na krilcih luknjice, ki zagotavljajo pretok zraka in preprečujejo kopičenje sline, s tem pa tudi izpuščaje.

Kakšen naj bo cucelj dude za dojenčke?

Cucelj dude je lahko načeloma izdelan iz lateksa ali silikona. Običajno so silikonski cuclji trpežnejši, obenem pa enostavnejši za čiščenje. Po drugi strani pa je lahko silikonski cucelj za otroka nekoliko manj prijeten, saj je trši od cuclja iz lateksa, ki pa se bo prav zaradi večje mehkobe verjetno hitreje obrabil. Tako morate pretehtati različne prednosti in slabosti obeh možnosti. Pri tem morate upoštevati tudi dejstvo, da imajo lahko nekateri otroci alergijo na lateks. Vsekakor pa vam priporočamo, da ste pri nakupu dude pozorni tudi na to, da pri njeni izdelavi ni bila uporabljena snov, znana pod kratico BPA. Zelo praktično je tudi, da poleg dude za dojenčka kupite še zaponko, saj s tem preprečite, da bi duda padala na tla.


Kdaj je čas za menjavo dude?

Menjava dude z novo naj bo prilagojena predvsem temu, kako pogosto jo otrok uporablja. Ker je lahko obrabljena duda nevarna, vedno preverite, v kakšnem stanju je, preden pride v stik z otrokovimi usti. Prepričajte se, da se na cuclju niso pojavile luknjice in da je duda dovolj kompaktna. Cucelj, ki odpade z dude, namreč predstavlja tudi nevarnost za zadušitev. Tako duda vsekakor ni pripomoček, pri katerem bi bilo smiselno varčevati. Dude načeloma niso zelo drage, zato je priporočljivo, da jih čim prej zamenjate, ko opazite prve znake obrabe.

Kako se lotiti čiščenja dude?

Pomembno je, da pred prvo uporabo dudo razkužite, pri čemer morate slediti navodilom proizvajalca. Načeloma pa velja, da je dobro dudo najprej prekuhati. Prekuhavanje naj traja približno 5 minut. Običajno so dude s silikonskimi cuclji primerne tudi za pranje v pralnem stroju. Da preprečite razvoj glivic na dudi, je dobro tudi, da jo občasno namočite v mešanico kisa in vode. Če duda otroku pade na tla, še posebej če se to zgodi zunaj, jo je najbolje ponovno prekuhati, saj zgolj pranje pod vročo vodo ne odstrani enako količino umazanije. Tako je tudi smiselno, da imate vedno pri roki še rezervno dudo.

VEČ VSEBIN: