Že skrb za enega dojenčka zahteva veliko dela, še v toliko večji zagati pa se znajdemo, če imamo dvojčka. Veliko preglavico predstavlja denimo priprava na spanje, sploh če dojenčka ne moreta zaspati skupaj. Kako si v tem primeru kar najbolj olajšati delo?


Pri skrbi za dvojčke bomo najbolj učinkoviti, če ju bodo dajali spat istočasno. Ko dojenčkoma uvedemo urnik, bosta začela slediti enaki ali vsaj podobni notranji uri. Kmalu se bosta navadila te rutine – tudi če imata precej različni osebnosti oziroma biološka ritma.

dvojčka

Dvojčka: Rutina bo dobro dela tudi vam

Ta rutina bo koristila tudi vam, saj bo vaš dan postal bolj strukturiran, vam pa bo ostalo nekaj več časa zase. Priporočamo vam, da daste prednost počitku in spanju namesto gospodinjskim opravilom – sploh, če dojite. Zapomnite si: prednost naj imata vaše zdravje in dobro počutje.

Hitreje boste opazili, če sta bolna

Prednost uvajanja enakega urnika za oba malčka je tudi v tem, da boste hitreje opazili, če ju pestijo zdravstvene težave. Če popoldne običajno spita dve uri, vi pa opazite, da sta tokrat spala samo trideset minut, je to znak, da sta morda bolna.


Dvojčka v isti posteljici ali ne?

Ne obstaja pravilo, ali bi morali dvojčki spati v isti posteljici ali ne. To je odločitev vsakega starša. Res pa je, da se dvojčka hitreje umirita in zaspita, če ležite v isti posteljici – vsaj v prvih nekaj tednih po rojstvu. V posteljico ju polagajte na hrbet, njune noge pa naj se stikajo s spodnjo posteljno stranico. Če ju želite ločiti, med njiju ne postavljajte zvite odeje, temveč trdno prepreko.

Najboljši čas za to, da začneta spati v ločenih posteljicah, je pri treh mesecih starosti. Takrat se lahko dojenčka namreč začneta motiti. To se izrazito pozna v primeru, če se držita različnih spalnih vzorcev. Vseeno pa posteljic ne postavite preveč narazen. Dovolite jima, da ostaneta v stiku, komunicirata in si delata družbo.

Kaj storiti, če se ne držita urnika?

Če opazite, da se eden od dvojčkov zbuja za hranjenje prej od drugega, je dobro, da takrat zbudite še drugega malčka. Ko nahranite oba, se bosta najverjetneje skupaj umirila in zaspala. Tako boste laže spali tudi vi.

VEČ VSEBIN: